Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika dramatické výchovy (KPA / MSDV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / MSDV2 - Didaktika dramatické výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Osobnost dítěte předškolního věku v DV a jeho psychický a somatický vývoj2. Aktuální oblasti zkušenosti dětí - jejich analýza na základě diagnostiky dětí, osnov DV a odborné i jiné literatury.3. Reflexe a sebereflexe z hodiny DV - pozorování výuky DV: zápis činnosti učitele a dětí v časovém harmonogramu, písemné vypracování protokolu s doplněním sledovaných jevů (cíle, téma, námět) a jejich následná analýza (rozbor)4. Plánování a řízení (vedení) výuky DV - cíle, obsahy, témata, náměty, metody, osobnostní a sociální rozvoj dětí i učitele, pravidla a komunikace důležité oblasti zkušeností dítěte, sebehodnocení dítěte.5. Osobnost učitele v DV - jeho předpoklady, schopnosti a dovednosti, znalosti, zkušenosti, seberozvíjení a další vzdělávání.6. Příprava ročního plánu na řízení (vedení) výuky DV a práce s osnovami DV - cíle, obsahy, témata, náměty, metody, diagnostika dětí, OSR dětí i učitele, pravidla a komunikace).7. Hodnocení - reflexe a sebereflexe dětí i učitele, zjišťování a ověřování kvality učení, různé způsoby hodnocení: verbální, pohybové, písemné ; společné, ve skupinkách, jednotlivě atd.

Získané způsobilosti

Rozlišuje základní vymezení hlavních směrů dramatické výchovy (playmaking, theatregames a drama in education). Osvojuje si další kompetence učit dramatickou výchovu v primárním vzdělávání. Vypracuje a prezentuje dlouhodobý plán ( - čtvrtletí) pro hodiny dramatické výchovy v MŠ na základě RVP. V plánu aplikuje znalosti a dovednosti ze tří hlavní směrů na základě odborné literatury. Vypracuje 3 přípravy a hodnocení výchovně-vzdělávacích bloků (cíl, obsah, témat, námět a popis sociálně-uměleckého učení dětí Aktivně se účastní činností a tím rozvíjí své interakční a komunikační kompetence. Vypracuje korespondenční úkoly k distančnímu textu Inspirace ke studiu dramatické výchovy a jejích hlavních směrů

Literatura

Časopis TVOŘIVÁ DRAMATIKA. Artama. MLEJNEK, J. Dětská tvořivá hra. Praha : IPOS, 1997. ISBN 80-7068-104-7.MACKOVÁ, S. Dramatická výchova ve škole. Brno : Divadelní fakulta JAMU, 1995. ISBN 80-854291-6-0.MACHKOVÁ, E. Improvizace s příběhem v angloamerickém dramatu. Praha : DAMU, 1996. VALENTA, J. Kapitoly z teorie výchovné dramatiky. Praha : IVS, 1995. ISBN 80-85866-06-4.MACHKOVÁ, E. Metodika dramatické výchovy. Praha : Artama, 1992. ISBN 80-7068-041-5.ŠTEMBERGOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ, Š. Metodika mluvní výchovy dětí. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 1994. ISBN 80-901660-1-6.VALENTA, J. Metody a techniky dramatické výchovy. Praha : Agentura STROM, 1997. RICHTER, L. Praktická dramaturgie v kostce. Praha : Společenství pro pěstování divadla pro děti a mládež DOBRÉ DIVADLO DĚTEM, 2003. ISBN 80-902975-1-X.PESESCHKIAN, N. Přiběhy jako klíč k dětské duši. Praha : Portál, 1999. ISBN 80-7178-275-0.DISMAN, M. Receptář dramatické výchovy. Praha : SPN, 1976. WAY, B. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. Praha : ISV, 1996. KARAFFA, J. Umění dialogu v dramatických hrách a improvizacích. Ostrava: Tribun, 2009. ISBN 978-80-7368-733-5.MORGANOVÁ, N., SAXTONOVÁ, J. Vyučování dramatu : Hlava plná nápadů. Praha : Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. ISBN 80-901660-2-4.

Požadavky

Prezentovat zkušenosti s vyučováním dramatické výchovy ve skupině. (0-30 bodů)Vypracovat 3 přípravy a hodnocení výchovně-vzdělávacích bloků (cíl, obsah, témat, námět a popis sociálně-uměleckého učení dětí) (0-30 bodů)Esej na téma: Možnosti uplatnění DV v MŠ - zpracovat na základě svých zkušeností z praxe, prostudování odb. literatury a přípravy na ZK. (0-40 bodů)Termín pro odevzdání úkolů je 14 dnů před zkouškou. Zaslat na e-mail: jan.karaffa@osu.cz

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.