Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Program Začít spolu v MŠ (KPA / MSPZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / MSPZA - Program Začít spolu v MŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje s teoretickými východisky, historii programu Začít spolu. Vymezuje záměry, hlavní cíle, kompetence, seznamuje s organizací běžného dne v MŠ, využívanými formami a dalšími činnostmi. Uvádí požadavky na podnětné prostředí a podmínky pro realizaci programu Začít spolu.Seznamuje s principy tematického plánování v integrovaných blocích, s využíváním projektů.Předmět Začít spolu v MŠ připraví studentky na individuální práci s dětmi a jak provádět diagnostikování. Dále předmět seznamuje s možnostmi integrace dětí se speciálně vzdělávacími potřebami a se spolupráci s rodiči.V tomto povinně volitelném předmětu využijí studentky poznatky z pedagogických, psychologických disciplín, své vlastní zkušenosti z praxe.Tematický plán jednotlivých seminářů:1. Seznámení s organizací, průběhem, požadavky k zápočtu povinně volitelného předmětu.2. RVP PV a program Začít spolu.3. Historie a východiska programu Začít spolu.4. Hlavní cíle, kompetence, záměry, filosofie, principy.5. Organizace v MŠ Začít spolu.6. Podmínky, prostředí a centra aktivit v MŠ Začít spolu.7. Tematické plánování integrovaných bloků.8. Využití projektů. Obecné principy při plánování.9. Individuální přístup při edukaci, diagnostikování.10. Integrace dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.11. Princip spolupráce s rodinou.12. Role učitelky a pracovní tým při realizaci programu Začít spolu.13. Evaluace programu Začít spolu.14. Prezentace svého Tematického plánu.Návštěva Mateřské školy Beruška ve Frýdku Místku, která pracuje dle programu Začít spolu.Návrhy témat seminární práce:Tematický plán s libovolným cílem, tématem, obsahem.

Získané způsobilosti

Osvojí si teoretická východiska a historii programu Začít spolu. Dovede vymezit záměry, hlavní cíle mateřské školy podle programu Začít spolu. Sestaví denní program a zohlední organizaci běžného dne v MŠ ZS. Použije adekvátní metody, formy, prostředky pro práci s dětmi v MŠ ZS. Zná požadavky na podnětné prostředí a podmínky pro realizaci programu Začít spolu. Využívá principy tematického plánování v integrovaných blocích a práci v centrech aktivit. Získává dovednost pro individuální práci s dětmi a získává návod, jak provádět diagnostikování s využitím Oregonské metody hodnocení. Obecně se orientuje, jak postupovat při integraci dětí se speciálně vzdělávacími potřebami a při spolupráci s rodiči. V tomto předmětu student/ka aplikuje poznatky z pedagogických, psychologických disciplín, své vlastní zkušenosti z praxe. Diskutuje a řeší konkrétní situace v seminářích podle kritérií MŠ ZS. Samostatně vypracuje denní přípravu pro výuky v MŠ ZS a prezentuje svou práci.

Literatura

PRŮCHA, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-977-1.HELUS, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-888-0.KOVALIKOVÁ, S. Integrovaná tématická výuka. Kroměříž : Spirála, 1990. ISBN 80-901873-1-5.BELZ, H., SIEGRIEST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.www.vuppraha.cznullProgram Začít spolu. Praha: OSF, 1996. KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-585-7.www.vuppraha.czŘEZÁČ, J. Sociální psychologie. Brno : Paido, 1999. FISCHER, R. Učíme děti myslet a učit se. Praha: Portál, 1997. nullGARDOŠOVÁ, J., DUJKOVÁ, L. Začít spolu. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-815-5.

Požadavky

Hodnocení:50 bodů - aktivní účast na seminářích 20 bodů - písemně vypracovat denní přípravu pro výuku v MŠ Začít spolu.10 bodů - dodržení požadavku formální a obsahové stránky20 bodů - prezentovat svou denní přípravu pro výuku v MŠ Začít spolu.Započteno: 100 - 51 bodůNezapočteno: 50 - 0 bodů

Garant

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alexandra TomášováMgr. Alexandra Tomášová