Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Souvislá hospitačně asistentská praxe (KPA / MSSHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / MSSHP - Souvislá hospitačně asistentská praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studující se seznámí s prostředím vybrané instituce pro dítě ve věku před nástupem do povinného vzdělávání, pokusí se o činnosti se skupinou dětí v určené třídě, seznámí se s organizací mimořádných akcí v MŠ, s provozem MŠ. Projde všemi třídami a zúčastní se všech akcí. Pokusí se pojmenovat, formulovat individuální problémy dětí. Seznámí se s administrativní stránkou praxe - pedagogickou dokumentací o dětech, třídní knihou, třídní dokumentací, Evidenčními listy, Přihláškou do MŠ, zápisem do této instituce a jeho pravidly, fungováním organizace rodičů a další.K zápočtu studující vypracuje a odevzdá portfolio z průběhu praxe.

Získané způsobilosti

Studující zná prostředí vybrané instituce pro dítě ve věku před nástupem do povinného vzdělávání, dokáže uskutečnit připravenou činnost se skupinou dětí v určené třídě, získává znalost způsobů organizace mimořádných akcí v MŠ, zná provoz MŠ. Osvojuje si řízení mimořádných akcí v MŠ. Identifikuje, pojmenuje, formuluje individuální problémy dětí. Reflektuje administrativní stránku praxe.

Literatura

BURKOVIČOVÁ, Radmila. Obtížnost profesních činností v učitelství pro mateřské školy. Ostrava: PedF OU, 2013. ISBN 978-80-7464-403-0.Recommended by the teacher.

Požadavky

Absolvovat souvislou hospitačně asistentskou praxi v plném rozsahu.Uskutečnit praxi v běžné MŠ.Dva dny z prvního týdne absolvovat praxi celodenně - uskutečnit strukturovaný zápis průběhu. Ve druhém týdnu se pokusit o činnosti se skupinou dětí v určené třídě MŠ samostatně od ranního scházení prvních dětí na třídě do ukládání dětí ke spánku, popř. odchodu dětí polodenních. Podle zadání si nachystat přípravu.Účastnit se veškerých akcí pořádaných učitelkami třídy dětí, v nichž studující praxi uskutečňuje. Seznámit se s administrativní stránkou provozu MŠ a edukace dítěte. V přímé činnosti s dětmi si uvědomovat, pojmenovávat, formulovat individuální problémy dětí, zapsat pro další vzdělávání. Předložit k zápočtu:1. zcela vyplněný a ředitelstvím školy potvrzený tiskopis: "Potvrzení o absolvování souvislé hospitačně asistentské praxe".2. Předložit portfolio obsahující: strukturovaný zápis průběhu prvních dvou dnů praxe (30b), přípravu na dny následující (20b), vypozorované formulované individuální problémy dětí (50b).Dokumenty: Žádost o realizaci praxe - obrátit se na p. Kozelskou na studijní oddělení. Žádost nechat vyplnit na zvolené MŠ a zpětně p. Kozelské přinést.Udělení zápočtu je podmíněno včasným zpětným odevzdáním smluvní dokumentace na referát pedagogických praxí. Seznámit se s prostředím vybrané instituce pro dítě ve věku před nástupem do povinného vzdělávání, pokusit se o činnosti se skupinou dětí v určené třídě, seznámit se s organizací mimořádných akcí v MŠ, s provozem MŠ. Projít všemi třídami a zúčastnit se všech akcí. Pokusit se pojmenovat, formulovat individuální problémy dětí. Seznámit se s administrativní stránkou praxe - pedagogickou dokumentací o dětech, třídní knihou, třídní dokumentací, Evidenčními listy, Přihláškou do MŠ, zápisem do této instituce a jeho pravidly, fungováním organizace rodičů a další.Cvičení a semináře se zúčastnit osobně.K zápočtu studující vypracuje a odevzdá portfolio z průběhu praxe. Body Hodnocení 51 - 100 započteno0 - 50 nezapočteno

Garant

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.