Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aspekty dyslexie (KPA / NAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / NAD - Aspekty dyslexie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obsah pojmu specifické poruchy učení (SPU) a jeho vývoj u nás.2. Klasifikace poruch učení, jejich charakteristika, sociální a emociální rozměr.3. Diagnostika rizik dyslexie v předškolním věku - posílení diagnostických kompetencí učitele.4. Projekce rizik dyslexie do věku školního.5. Situace dospívajících s diagnostikovanou dyslexií.6. Projevy dyslexie v dospělosti, psychosociální aspekty.7. Kazuistický seminář - Jsem dyslektik.8. Kazuistický seminář - Příběh o porozumění sobě.9. Kazusuistický seminář - Mých 5 dyslektiků a maturita.10. Kazuistický seminář - Dyslexie mého syna.11. - 12. Škola také pro rodiče.13. Hodnocení seminárních úkolů.

Získané způsobilosti

SStudent se orientuje ve složité problematice specifických poruch učení, rozpozná jejich rizika ve věku předškolním, seznámí se s projevy dyslexie ve věku školním, pozná charakteristiky dospívajících a dospělých s dyslexií. Bude schopen postihnout škálu strategií sloužících k překonání problémů dosud nevyzrálých funkcí kognitivních. Je předpoklad, že o těchto problémech bude schopen vést dialog s rodiči.

Literatura

SWIERKOSZOVÁ, J. Aspekty dyslexie dospělých. Ostrava: Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. ISBN 978-80-7464-006-3.MATĚJČEK, Z. Dyslexie. Specifické poruchy čtení. Jinočany: Nakladatelství HaH, 1995. ISBN 80-857887-27-X.ZELINKOVÁ, O. Dyslexie v předškolním věku?. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-321-5.ZELINKOVÁ, O. Poruchy učení. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-800-7.

Požadavky

Účast na seminářích: 80% - 10b. Seminární a korespondenční úkoly: 1. Záznamy analýz z odborných zdrojů - z případových studií, ze setkání s dospělými dyslektiky a další možná využití dětské literatury, krásné literatury - až 30 b. 2. Zachycení zkušeností učitelek MŠ (fáze diagnostické a aplikační) - až 30b.3. Prezentace besed s rodiči v MŠ na téma Rizika dyslexie v předškolním věku a jak na to - až 30b.

Garant

PhDr. Jana Swierkoszová

Vyučující

PhDr. Jana Swierkoszová