Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava k dopravní výchově (KPA / NDV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / NDV - Příprava k dopravní výchově, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení obsahu předmětu a zařazení dopravní výchovy v mateřské škole podle RVP PV.2. Chodec jako účastník silničního provozu. Bezpečné chování v silničním provozu; chůze po chodníku jedince a s útvarem dětí žáků; chůze po silnici jedince a s útvarem dětí mateřské školy; bezpečné přecházení komunikace bez přechodu a s přechodem; bezpečné přecházení křižovatky řízené i neřízené; předvídání nebezpečných dopravních situací; viditelnost jedinců v dopravní situaci, reflexní prvky.3. Předpisy silničního provozu pro jízdu na kole, in-line bruslích a hry.4. Povinné a doporučené vybavení jízdního kola; používání reflexních prvků, způsob jízdy na jízdním kole v silničním provozu. Jízda na in-line bruslích v silničním provozu, na chodníku.5. Dopravní prostředky. Zádržné systémy. Bezpečné chování v dopravních prostředcích. Bezpečné chování na zastávce, na nástupišti. Pasažéři v autě.6. Nebezpečné důsledky požívání alkoholu, některých léků a návykových látek.7. Chování v případě dopravní nehody8. Zákon o silničním provozu; postup u nehody nepodléhající a podléhající oznamovací povinnosti; postup při zvládání dopravní nehody; euroformulář, oznámení dopravní nehody polici ČR.9. Tísňová volání, bezpečnost prostředí školy, využití dopravního hřiště10. Dopravní výchova v RVP PV, ve školním vzdělávacím programu a třídním vzdělávacím programu.11. Řešení praktických modelových situací, využití metodického materiálu v edukaci v MŠ.12. Vedení dětí k chování v modelové dopravní situaci na dopravním hřišti - příprava, praktický výstup s dětmi.13. Prezentace seminární práce.

Získané způsobilosti

Po absolvování studijního základu získá studující základní znalosti a dovednosti v oblasti dopravní výchovy uplatňované při edukaci v MŠ.Zná základní pravidla chování v různých rolích (jedinec, učitel, pasažér, účastník dopravní nehody?) v dopravní situaci a dokáže znalost adekvátně uplatnit v praxi.Zná důsledky požívání alkoholu, některých léků a návykových látek. Dokáže zajistit základní bezpečnost dětem při výkonu povolání. Dokáže adekvátně reagovat při dopravní nehodě, jíž je účasten. Zná a v případě potřeby použije tísňová volání. Předvídá rizika, správně vyhodnocuje situace a vhodně jedná.

Literatura

BUĎA, J. Jak předcházet bezpečnostním rizikům v silniční dopravě. Praha: Vogel, 2010. ISBN 978-80-86411-82-8.Metodický materiál Andílek Kryštůfek aneb Důležitá pravidla, jak se vyhnout úrazům v silniční dopravě. ŠTIKAR, J., HOSKOVEC, J., ŠMOLÍKOVÁ, J. Psychologická prevence nehod. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-10965.VYHLÁŠKA č. 30/2001 Sb. ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích. Zákon č. 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích.

Požadavky

Vypracování testu - až 40 b.Účast a aktivní zapojení do tvorby a řešení všech modelových situací - až30 b.Docházka na přednášky a participace na seminářích - až 10 b.Vypracovat seminární práci zadanou na řešení problémové situace na vybrané téma - až 10 b.Prezentace seminární práce - až 10 b.Hodnocení:Započteno: 51 - 100 bodůNezapočteno: 0 - 50 bodů

Garant

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alexandra TomášováMgr. Alexandra Tomášová