Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava na čtení (KPA / NPC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / NPC - Příprava na čtení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj dětské řeči z pohledu psycholingvistiky (vývojová stádia dětské řeči, rozvoj jazykových a komunikačních kompetencí dítěte předškolního věku) - současné přístupy k poznání dětské řeči a komunikace2. Jazyková a komunikační výchova v současné mateřské škole - strategie podpory a rozvoje dětské řeči a komunikace, vliv předškolní edukace na utváření komunikační kompetence dětí předškolního věku3. Dětský bilingvismus - bilingvní jazykové prostředí a vliv jazykového inputu rodičů na bilingvismus dětí4. Teorie vývoje počátečního čtení dětí předškolního věku - vývojové modely pregramotnosti podle E. Ferreirové, A. V. Kleeckové, Brucneové (emergentní koncepce).5. Proces čtení - fyziologie čtení, vymezení pojmů vztahujících se čtení6. Počáteční čtenářská gramotnost - soudobé pojetí čtenářské gramotnosti, vymezení základních pojmů, vymezení pojmu pregramotnost v preprimárním vzdělávání7. Gramotně podnětné sociální prostřední (domácí prostředí dítěte, prostředí mateřské školy) - stimulace dítěte, utváření literárně podnětného prostředí, rozvoj zkušeností, vědomostí a schopností dítěte v čtení v edukačním prostředí domova a mateřské školy)8. Možnosti způsobu práce s textem v edukaci mateřské školy - didaktické náměty pro práci s dětskou literaturou a jejich využití ve školní praxi9. Současné koncepce a trendy rozvoje počáteční čtenářské gramotnosti v 1. ročníku základní školy - metody rozvoje čtení v primární škole, didaktické principy rozvoje čtenářské kompetence10. Diagnostika rozvoje počátečních čtenářských dovedností 5-6 letých dětí a jejich připravenost pro psaní (zjištění úrovně transferu foném - grafém).11. Počáteční čtenářská gramotnost a kurikulum pro preprimární vzdělávání ČR, hodnocení podpory rozvoje čtenářské gramotnosti v předškolním vzdělávání ČŠI12. Diskuse nad návrhy edukačních aktivit zaměřených na podporu a rozvoj čtenářských dovedností dětí předškolního věku, srovnání s výsledky pozorování a se zkušenostmi z profesní praxe studenta

Získané způsobilosti

Student se orientuje v odborné terminologii užívané v oblasti rozvoje dětské řeči a komunikace, orientuje se v pojmech užívaných s označením gramotnost a jejími přívlastky (jazyková, čtenářská, pregramotnost, aj.), výše uvedené pojmy vhodně užívá v pedagogické praxi. Získá základní povědomí o soudobých koncepcích rozvoje pregramotnosti dětí předškolního věku, které probíhají v analogii s rozvojem dětské řeči. Dovede tvořivě přistupovat k práci s literární ukázkou v edukaci mateřské školy, dovede děti vhodně motivovat, efektivně podporovat a rozvíjet čtenářskou gramotnost dětí předškolního věku. Student si uvědomuje věková specifika předškolního období dítěte, dovede vhodně volit metodické kroky podpory rozvoje čtenářské gramotnosti pro jednotlivá věková období (pro děti 3-4, 4-5 a 5-6), dovede vybrat pro dané věkové období přiměřeně obtížný, ale podnětný text. Dovede získané způsobilosti aplikovat v přípravě na edukační složku, tj. při tvorbě ročního tematického plánu a její realizaci v profesní praxi.

Literatura

PRŮCHA, J. Dětská řeč a komunikace. Poznatky vývojové psycholingvistiky. Praha: Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3181-0.KLENKOVÁ, J., KOLBÁBKOVÁ, H. Diagnostika předškoláka - správný vývoj řeči dítěte. Brno : MC nakladatelství Dr. M. Kuncová, J. Franková. GAVORA, P., ZÁPOTOČNÁ, O. Gramotnosť vývin a možnosti jej didaktického usmerňovania. Bratislava: UK, 2003. ISBN 80-223-1869-8.LIPNICKÁ, M. Počiatočné čítanie a písanie detí predškolského veku. Prešov: Rokus, 2009. ISBN 978- 80-89055-81-.ĎUROŠOVÁ, E. Rozvíjanie bazálnej gramotnosti detí z menej podnetného sociálneho a kultúrneho prostredia. Banská Bystrica: PF Univerzita Mateja Bela, 2005. ISBN 80-8083-060-6.KUTÁLKOVÁ, D. Vývoj dětské řeči krok za krokem. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1026-9.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce - až 30b podle účastiPlnění průběžných korespondenčních úkolů až 30b podle kvalityVypracování semestrální práce - až 30b podle kvalitySamostudium - 10 bBody Hodnocení 91 - 100 A 81 - 90 B 71 - 80 C 61 - 70 D 51 - 60 E 0 - 50 F

Garant

doc. PaedDr. Radmila Burkovičová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Bc. Karin FodorováPhDr. Bc. Karin Fodorová