Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická komunikace (KPA / NPEKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / NPEKO - Pedagogická komunikace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zahájení semestru, rozdělení do skupin na mikrovýstupy, plán mikrovýstupů. Cíle a obsah předmětu. Zadání úkolu na pozorování komunikace.2. Vybrané otázky pedagogické komunikace - kontakt s dětmi předškolního věku, rodiči, kolegy, vedením aj. v pedagogické situaci, verbální i nonverbální. Status učitele a komunikace.3. Vybrané otázky pedagogické komunikace - otázky v pedagogické situaci, vedení diskuse.4. Samostatná práce - pozorování vybraných jevů komunikace v praxi: prostor, pravidla komunikace, kontakt, interakce aj.5. Diskuse nad výsledky pozorování. Vybrané otázky ped. komunikace - zpětná vazba a popisný jazyk.7- 9. Pedagogická komunikace v praxi - MŠ.10 - 11. Analýza problémů z pozorování vybraných jevů komunikace v praxi - diskuse.12. Samostatná práce - rozbor pozorování, zpracování sebereflexe a sebehodnocení.

Získané způsobilosti

1. Analyzuje vlastní komunikativní kompetenci v mikrovýstupu. 2. Obhájí svou komunikaci v mikrovýstupu. 3. Používá odborné pojmy z oblasti pedagogické a sociální komunikace. 4. Porovná poznatky z odborné literatury s vlastní zkušeností z mikrovýstupu.

Literatura

KŘIVOHLAVÝ, J. Já a ty. KŘIVOHLAVÝ, J. Jak si navzájem lépi rozumíme. MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : MU, 1995. VALENTA, J. Manuál k tréninku řeči lidského těla. Didaktika neverbální komunikace. CISOVSKÁ, H. Možnosti dramatické výchovy. KŘIVOHLAVÝ, J. Povídej, naslouchám. VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha, 2000. KOPŘIVA, P., NOVÁČKOVÁ, J., NEVOLNÁ, D., KOPŘIVOVÁ, T. Respektovat a být respektován. Kroměříž: Spirála, 2006. ISBN 80-901873-7-4.SVATOŠ, T. Sociální a pedagogická komunikace. Gaudeamus. Hradec Králové : Gaudeamus, 1998. LEWIS, D. Tajná řeč těla. Praha : Grada, 1997. VALENTA, J. Učíme (se) komunikovat. Metodika komunikace v rámci osobnostní a sociální výchovy. Kladno:AISIS, 2005. ISBN 80-239-4514-9.

Požadavky

1. Studium odborné literatury ke komunikaci v MŠ a výběr témat pro pozorování v pedagogické praxi. (0-20 bodů)2. Vedení deníku k vybraným tématům a popis komunikace na základě reality v praxi - zaznamenávání skutečnosti a případných změn - prezentace sledovaného problému v běžných situacích. (0-20 bodů)3. Esej - sebereflexe a sebehodnocení pedagogické komunikace v MŠ na základě poznámek v deníku. (0-60 bodů)Termín pro odevzdání úkolů je 14 dnů před zápočtem. Zaslat na e-mail vyučujícího.

Garant

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.Mgr. Jan Karaffa, Ph.D.