Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy společenských věd (KPA / NZSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPA / NZSV - Základy společenských věd, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy multikulturní výchovy2. Současné pojetí multikulturní výchovy v ČR se zaměřením na specifika předškolního vzdělávání3. Občan a občanství (ČR, EU)4. MKV v legislativních a jiných dokumentech (Úmluva o právech dítěte, NPRV, školský zákon).5. Cíle a obsah multikulturní výchovy v MŠ6. Osobnost pedagoga mateřské školy v multikulturní výchově - význam a kompetence7. Vliv multikulturní výchovy v MŠ na osobnost dítěte8. Multikulturní výchova v edukačních projektech9. Význam a specifika multikulturní výchovy v MŠ - prostřed, podmínky, organizace10. Realizace multikulturní výchovy v praxi - možnosti realizace v činnostech Uplatňování MKV v MŠ (např. pomocí hudby - význam hudby, hudební činnosti s využití etnické hudby, emocionální aspekty hudby, hudba jako prostředek přijímání odlišností dětmi).11. Význam historie pro dítě12. Elementární středověké dějiny (Velká Morava, Přemyslovci, Husité, Jagellovci) - přehled hlavních událostí s významem pro dnešní dobu13. Elementární dějiny přelomu středověku a novověku (Habsburkové, 30. letá válka, 18.-19. století) - přehled hlavních událostí s významem pro dnešní dobu14. Elementární novověké dějiny českého národa (20. století) - přehled hlavních událostí s významem pro dnešní dobu15. Muzejní pedagogika a její význam16. Regionální výchova, obec jako syntéza historicko-geografických témat17. Mapa a orientace v terénu.18. Elementární fyzická geografie ČR19. Problematika historického a geografického učiva v RVP PV20. Didaktické přístupy výuky historie a geografie (exemplární vyučování, ?)21. Zdraví a zdravý životní styl - charakteristika základních pojmů22. Zdravá výživa a její význam v životě dítěte23. Pohyb a jeho význam pro život.24. Civilizační nemoci a rizika pro zdravý životní styl25. Problematika zdraví a zdravého způsobu života v RVP PV26. Role učitele v oblasti výchovy ke zdravému způsobu života27. Hygiena v MŠ - zákony a normy28. Projekty podporující zdraví v MŠ

Získané způsobilosti

Rozvinuté znalosti, dovednosti a další komponenty kompetencí v rozsahu studovaného obsahu předmětů, jejichž náplň je okruhem ke SZZ.

Literatura

literatura předmětů AZSV 1 - 3.

Požadavky

Studující odpovídá na 2 otázky, které si sám losuje z nabídky otázek uvedených v obsahu předmětu.

Garant

Mgr. Ondřej Šimik, PhD.