Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení a užívání učebnic (KPD / 22ODN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 22ODN - Hodnocení a užívání učebnic, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení učebnice v současné škole, vymezení pojmu - podstata učebnic, druhy učebnic.2. Přijímání učebnic - praxe v různých zemích při schvalování a výběru učebnic.3. Funkce a strukturní prvky učebnice; didaktická vybavenost učebnic.4. Vlastnosti učebnic jako východisko pro kritéria hodnocení učebnic; rastry.5. Pedagogický text a jeho základní vlastnosti. Recepce pedagogického textu se zaměřením na porozumění textu.6. Diagnostika učení z textu a nácvik učení z textu (základní dovednosti práce s textema vedení žáků k jejich osvojení: lokalizace informací, uspořádání informací, selekce informací, kondenzace textu aj.).7. Měření obtížnosti textu učebnice (Mistríkova míra srozumitelnosti textu, komplexní míra obtížnosti textu - Nestlerová, Průcha, Pluskal); měření rozsahu učebnice.8. Analýza struktury obsahu učebnic: makrostruktura, mikrostruktura; měření prostředků mikrostrukturace, měření koncentrovanosti informace.9. Analýza věcného obsahu učebnic: validita učebnice; postoje a hodnotové orientace v učebnicích.10. Učební úlohy, jejich typologie, taxonomie D. Tollingerové. Možnosti využití taxonomie při hodnocení učebních úloh z hlediska jejich kognitivní náročnosti. Etapy řešení učebních úloh. Tvořivé úlohy - rysy, klasifikace.11. Neverbální stránka učebnice: didaktický obraz, jeho funkce, požadavky na neverbální informace, měření obrazových komponentů učebnice.12. Hodnocení grafických a typografických vlastností učebnice; organizátory postupu.

Získané způsobilosti

- schopnost objasnit postavení učebnice a jiných didaktických médií v současné škole, vymezit funkce a strukturní prvky učebnice; - schopnost zdůvodnit význam různých vlastností učebnice pro její kvalitu a na základě této znalosti dovednost vybrat vhodný rastr pro hodnocení učebnic, příp. sestavit jednoduchý rastr sám/sama;- kompetence analyzovat konkrétní učebnici;- dovednost použít základní diagnostické metody učení z textu a použít základní postupy vhodné k nácviku dovednosti učení z textu

Literatura

SIKOROVÁ, Z. Hodnocení a výběr učebnic v praxi. Ostrava : OU, 2007. ISBN 9788073684126.PRŮCHA, J. Učebnice: teorie a analýzy edukačního média: příručka pro studenty, učitele, autory a výzkumné pracovníky. Brno : Paido, 1998. MAREŠ, J. Učení z obrazového materiálu. In: ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. PRŮCHA, J. Učení z textu a didaktické informace. Praha : Acaedemia, 1987. HOLOUŠOVÁ, D. Taxonomie učebních úloh a jejich funkce ve výuce. In: HORÁK, F. a kol.: Kapitoly z obecné didaktiky. (Projektování a realizace výuky) s. 29-38. Olomouc : PdF UP, 1992. SIKOROVÁ, Z. Výběr učebnic na základních a středních školách. 150 s. Ostrava : PdF OU, 2004. ISBN 8070423730.GAVORA, P. Žiak a text. Bratislava : SPN, 1991.

Požadavky

Komplexní recenze a srovnání 2 paralelních učebnic pro základní školy z aprobačního předmětu studenta: 100 bodů.Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 51 bodů započteno 0 - 50 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.