Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení a užívání učebnic (KPD / 2HODN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 2HODN - Hodnocení a užívání učebnic, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Postavení učebnice v současné škole, vymezení pojmu - podstata učebnic, druhy učebnic.2. Přijímání učebnic - praxe v různých zemích při schvalování a výběru učebnic.3. Funkce a strukturní prvky učebnice; didaktická vybavenost učebnic.4. Vlastnosti učebnic jako východisko pro kritéria hodnocení učebnic; rastry.5. Pedagogický text a jeho základní vlastnosti. Recepce pedagogického textu se zaměřením na porozumění textu.6. Diagnostika učení z textu a nácvik učení z textu (základní dovednosti práce s textema vedení žáků k jejich osvojení: lokalizace informací, uspořádání informací, selekce informací, kondenzace textu aj.).7. Měření obtížnosti textu učebnice (Mistríkova míra srozumitelnosti textu, komplexní míra obtížnosti textu - Nestlerová, Průcha, Pluskal); měření rozsahu učebnice.8. Analýza struktury obsahu učebnic: makrostruktura, mikrostruktura; měření prostředků mikrostrukturace, měření koncentrovanosti informace.9. Analýza věcného obsahu učebnic: validita učebnice; postoje a hodnotové orientace v učebnicích.10. Učební úlohy, jejich typologie, taxonomie D. Tollingerové. Možnosti využití taxonomie při hodnocení učebních úloh z hlediska jejich kognitivní náročnosti. Etapy řešení učebních úloh. Tvořivé úlohy - rysy, klasifikace.11. Neverbální stránka učebnice: didaktický obraz, jeho funkce, požadavky na neverbální informace, měření obrazových komponentů učebnice.12. Hodnocení grafických a typografických vlastností učebnice; organizátory postupu.

Získané způsobilosti

- schopnost objasnit postavení učebnice a jiných didaktických médií v současné škole, vymezit funkce a strukturní prvky učebnice; - schopnost zdůvodnit význam různých vlastností učebnice pro její kvalitu a na základě této znalosti dovednost vybrat vhodný rastr pro hodnocení učebnic, příp. sestavit jednoduchý rastr sám/sama;- kompetence analyzovat konkrétní učebnici;- dovednost použít základní diagnostické metody učení z textu a použít základní postupy vhodné k nácviku dovednosti učení z textu.

Literatura

SIKOROVÁ, Z. Hodnocení a výběr učebnic v praxi. Ostrava : OU, 2007. ISBN 9788073684126.Maňák, J., Knecht, P. (eds). Hodnocení učebnic. Brno : Paido, 2007. Maňák, J., Klapko, D., (eds). Učebnice pod lupou. Brno : Paido, 2006. PRŮCHA, J. Učebnice: teorie a analýzy edukačního média: příručka pro studenty, učitele, autory a výzkumné pracovníky. Brno : Paido, 1998. Knecht, P., Janík, T. a kol. Učebnice z pohledu pedagogického výzkumu. Brno : Paido, 2008. HOLOUŠOVÁ, D. Taxonomie učebních úloh a jejich funkce ve výuce. In: HORÁK, F. a kol.: Kapitoly z obecné didaktiky. (Projektování a realizace výuky) s. 29-38. Olomouc : PdF UP, 1992. MAREŠ, J. Učení z obrazového materiálu. In: ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2001. PRŮCHA, J. Učení z textu a didaktické informace. Praha : Acaedemia, 1987. SIKOROVÁ, Z. Výběr učebnic na základních a středních školách. 150 s. Ostrava : PdF OU, 2004. ISBN 8070423730.GAVORA, P. Žiak a text. Bratislava : SPN, 1991.

Požadavky

- Analýza částí učebnice aprobačního předmětu dle vlastního výběru (v průběhu semestru).- Komplexní recenze a srovnání 2 paralelních učebnic pro základní nebo střední školy (společný výstup všech účastníků kurzu).Pokud student splní výše uvedené požadavky, získá 100 bodů.Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 51 bodů započteno 0 - 50 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.