Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ped. psych. problémy školní praxe (KPD / 2PDPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 2PDPR - Ped. psych. problémy školní praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu kurikulum. Formy existence kurikula; projektované, implementované a dosažené kurikulum (model IEA). Vztah k pojmům obsah vzdělání a učivo. Formální, neformální a skryté kurikulum.2. Teorie kurikula. (Filozofické teorie, empirické a praktické směry. Zprostředkující a vstřícný model kurikula).3. Kurikulum projektované v dokumentech školské politiky a vzdělávací praxe. (Národní kurikulum. Vzdělávací standardy a vzdělávací programy. Tradiční dokumenty - učební plány a osnovy).4. Trendy ve vývoji kurikula v evropských zemích; čas a obsah vzdělávání.5. Tvorba kurikula - základní postupy a modely (projekt vyučovacích předmětů, projekt core curriculum, projekt činností; obsahová a operační dimenze kurikula, Tylerův princip konstrukce kurikula). Úloha rámcových vzdělávacích programů a vznik školních vzdělávacích programů.6. Učebnice jako tzv. potencionálně implementované kurikulum, její funkce, struktura. Vlastnosti "dobré" učebnice. Výběr učebnice jako činnost učitele. Kritéria výběru.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost a vhled v rámci tvorby školních vzdělávacích programů,- znalost a dovednost z oblasti didaktických disciplín,- schopnost orientovat se v základních školských dokumentech,- schopnost orientovat se v teoriích kurikula a v jeho funkcích.

Literatura

Průcha, J. Kurikulum: obsah školní edukace. In: Moderní pedagogika. 2. vyd. Praha : Portál, 2002. MAŇÁK, J., JANÍK, T., ŠVEC, V. Kurikulum v současné škole. Brno : Paido, 2008. PASCH, M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-127-4.PRŮCHA, J. Učebnice: teorie a analýzy edukačního média: příručka pro studenty, učitele, autory a výzkumné pracovníky. Brno : Paido, 1998. SIKOROVÁ, Z. Hodnocení a výběr učebnic v praxi. Ostrava : OU, 2007. ISBN 9788073684126.WALTEROVÁ, E. Kurikulum. Proměny a trendy v mezinárodní perspektivě. Brno : MU, 1994. KARAFFA, J. Vytváření předmětu do školního vzdělávacího programu. Ostrava : OU, 2007. Rámcový vzdělávací program pro gymnázia. Praha : VÚP, 2007. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha : Národní institut pro další vzdělávání, TRITON, 2006.

Požadavky

- Seminární práce k vybranému problému, upřesněnému vyučujícím na začátku kurzu: 30 bodů.- Znalostní test v rozsahu učiva předmětu (úspěšnost 70 %): 0-70 bodů.Body se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 51 bodů započteno 0 - 50 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.