Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogické hodnocení (KPD / 2PEHO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 2PEHO - Pedagogické hodnocení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hodnocení ve výuce. Pedagogické hodnocení.2. Vztah cíle a hodnocení.3. Druhy a funkce hodnocení. Formativní a sumativní hodnocení. Hodnocení pomocí portfolia.4. Slovní hodnocení. Kriteriální a normativní hodnocení. Autonomní hodnocení.5. Chvála a kritika ve výuce.6. Subjektivita hodnocení a klasifikace ve výuce.7. Test ve výuce - objektivní, standardizovaný test, test školních dovedností žáka a jejich pojetí v odborné literatuře.8. Didaktický test jako nástroj ověřování vědomostí žáka. Konstrukce didaktického testu a možnosti jeho využití k hodnocení výuky.9. Konstrukce didaktického testu a možnosti jeho vyhodnocování.10. Analýza testových výsledků.11. Hodnocení a jeho možné vlivy na žáka.

Získané způsobilosti

Student: - získá znalost pojmu hodnocení a pedagogické hodnocení,- rozliší druhy a funkce hodnocení (formativní, sumativní, hodnocení prostřednictvím portfólia aj.),- dovede navrhnout a zpracovat didaktický test,- dovede analyzovat testové výsledky,- je schopen konkretizovat vlivy, které pedagogické hodnocení má na žáka a třídu.

Literatura

CHOBOTOVÁ, H., RUBEŠOVÁ, J., ŽÁKOVÁ, M. Hodnocení a klasifikace žáků. Praha : VÚP, 1992. SLAVÍK, J. Hodnocení v současné škole. Praha : Portál, 1999. KRATOCHVÍL, M. Párové vyučování a učení jako prostředek ke zvýšení efektivity vyučování. Kontrola, zkoušení a vyučování. Liberec : PF TU, 1998. PRŮCHA, J. Pedagogická evaluace. Brno : MU, 1996. ISBN 80-210-1333-8.SCHIMUNEK, F.P.:. Slovní hodnocení žáků. Praha: Portál, 1994. CANGELOSI, J.S. Strategie řízení třídy. Praha: Portál, 1994. KOLÁŘ, Z., ŠIKULOVÁ, R., NAVRÁTIL, S. Školní hodnocení a jeho současné problémy. Ústí nad Labem : PF UJEP, 1998. KOLÁŘ, Z., ŠIKULOVÁ, R. Vyučování jako dialog. Praha : Grada Publishing, 2007. KOVAŘOVIC, J. Evaluace v práci školy. In Walterová, E. a kol. Úloha školy v rozvoji vzdělanosti. s. 403 - 426. Brno: Paido, 2004. STARÝ, K. Formativní hodnocení ve školní výuce. In Greger, D.; Ježková, V. Školní vzdělávání: zahraniční trendy a inspirace. Praha : Karolinum, 2006. STARÝ, K. Formativní hodnocení vzhledem k aktuálním otázkám kurikulární reformy. In Pedagogický výzkum: Reflexe společenských potřeb a očekávání. Sborník příspěvků z XIII. konference ČAPV. s. 279-282. Olomouc : UP, 2005. BLOOM, B., HASTINGS J. T., MADHAUS G. F. Handbook on Formative and Summative Evaluation on Student Learning. New York: McGraw Hill, 1971. KOSOVÁ, B. Hodnotenie ako prostriedok humanizácie školy. Banská Bystrica : PF UMB, 1997. ISBN 80-8055-067-0.PAVELKOVÁ, I. Motivace žáků k učení: perspektivní orientace žáků a časový faktor v žákovské motivaci. (Zkušenosti z praxe ZŠ). Praha : PF UK, 2002. KALHOUS, Z. OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-253-X.

Požadavky

Samostatná práce studenta, kterou odevzdá ke kontrole vyučujícími v průběhu výuky v daném semestru, nejpozději v zápočtovém týdnu. Student ve své práci zpracuje a popíše konkrétní situace edukační reality a vypracuje k dané situaci její možné formativní hodnocení, sumativní hodnocení, konstruktivní kritiku a také popíše situace, kdy byl hodnocený absolutní a relativní výkon žáka, resp. takové situace ve své práci navrhne.Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Josef Malach, CSc.