Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie výchovy (KPD / 2SOCV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 2SOCV - Sociologie výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Antropologická a sociologická dimenze výchovy.2. Sociologický přístup k socializaci a výchově.3. Socializace a internalizace.4. Vybrané tradiční a netradiční okruhy problémů sociologie výchovy.5. Sociální, generační a etnická nerovnost ve výchově a vzdělávání. Pierre Bourdieu a koncepce sociálního a kulturního kapitálu ve výchově.6. Fenomény školní socializace: Mocenské vztahy ve výchově. Hidden curriculum. Školní rituály. Latentní a manifestní funkce školy.7. Socializace jako proces kulturního včleňování do společnosti.8. Socializace a individualizace ve výchově.9. Basil Bernstein a koncepce omezeného a propracovaného jazykového kódu.10. Rodina jako prostředí socializace kdysi a dnes.11. Změny v rodinné výchově. Změny ve vztazích rodiny a školy.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat především v problematice:Vymezení a vztahů pojmů výchova, vzdělání, vzdělávání, socializace.Nerovností v přístupu ke vzdělávání.Role sociálního a kulturního kapitálu ve výchově.Funkcí a významu školy v moderní společnosti.Významu rodiny a školy v procesech výchovy, vzdělávání a socializace v jejich souběžném působení.

Literatura

RABUŠICOVÁ, M. K sociologii výchovy, vzdělání a školy. Brno : Masarykova Univerzita, 1991. KŐVEROVÁ, Š. Problémy sociológie výchovy. Bratislava: Pedagogická fakulta UK, 1996. HAVLÍK, R., KOŤA, J. Sociologie výchovy a školy. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-635-7.KAISER, A., KAISEROVÁ, R. Učebnica pedagogiky. Bratislava : SPN, 1992. PROKOP, J. Vybrané kapitoly ze sociologie výchovy a vzdělávání. Praha: Karolinum, 1993. MIŠÍKOVÁ, J. Základy sociológie rodiny. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. ISBN 80-7042-291-2.

Požadavky

Vypracování průběžných úkolů - odpovědí na předem zadané evokační otázky jako příprava pro aktivní účast studenta na seminářích. Zápočet získává student za aktivní účast minimálně na 3 seminářích a vypracováním seminární práce: poznatky z libovolného tématu probírané látky správně ilustruje materiálem získaným z masmédií nebo beletristické literatury.

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Bedřich Zapletal