Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací pedagogika (KPD / 2SRVN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 2SRVN - Srovnávací pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Srovnávací pedagogika, její předmět, informační zdroje. Mezinárodní norma pro klasifikaci vzdělávání ISCED.2. Preprimární a primární školství v zemích EU a OECD - struktura a trendy vývoje.3. Sekundární a terciární školství v zemích EU a OECD - struktura a trendy vývoje.4. Kurikulum - problémy a trendy v současných evropských školských systémech.5. Učitelské povolání a příprava učitelů v zemích EU.6. Mezinárodní srovnávací výzkumy vzdělávacích výsledků (PISA, TIMMS).

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost konkrétních pedagogických jevů v různých zemích;- znalost základních trendů ve vývoji školství v zahraničí;- dovednost srovnávat vzdělávací systémy;- dovednost posuzovat české školství v mezinárodním kontextu.

Literatura

České školství v mezinárodním srovnání. Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010. (Publikace projektu INES) [on line]. Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2010. Key Data on Education in Europe 2009 [on line]. Brussels : Education, Audiovisual and Culture Executive Agency EC, 2009. Klíčové údaje o vzdělávání v Evropě 2005. (Překlad publikace Key Data on Education in Europe 2005. Brussels : EC, 2005). Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2005. PRŮCHA, J. Srovnávací pedagogika. Praha : Portál, 2006. EURYDICE. Information on Education Systems and Policies in Europe [on line]. European Commission - EACEA (Executive Agency: Education, Audiovisual and Culture). PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie. Praha : Portál, 2004. Mezinárodní projekty ÚIV [on line]. Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání. OECD: Education [on line]. Organization for Economic Cooperation and Development. Education Topic. [cit. 2011-08-09].

Požadavky

- Srovnávací analýza vybraného konkrétního problému v mezinárodním kontextu a jeho řešení v různých vzdělávacích systémech (5-7 s.) na základě prostudování alespoň dvou informačních zdrojů: 30 bodů.Příklady problémů: vzdělávání a sociální stratifikace; jednotná škola nebo selektivní vzdělávání, interkulturní faktory ve vzdělávání; výuka cizích jazyků; výuka přírodních věd; výchova k občanství a multikulturní výchova; informační technologie ve vzdělávání; celoživotní vzdělávání; vzdělávání imigrantů; vzdělávání nadaných žáků aj.- Zápočtový vědomostní test (úspěšnost 70 %): 0-70 bodů.Body se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 51 bodů započteno 0 - 50 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.