Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná sociologie (KPD / 33ASA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 33ASA - Obecná sociologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společnost jako kulturní prostor života člověka. Charakter předmoderní, moderní a pozdněmoderní společnosti.2. Rodina jako primární kulturní prostor života člověka.3. Společnost jako skupinová realita.4.-5. Společnost jako generační realita. Dětství, mládí, dospělost a staroba v sociologické optice.6. Jak společnost získává spolupracující členy? Socializace. Sociální pozice a sociální role. Sociální struktura.7. Proč potřebuje společnost a jednotlivec instituce? Sociální instituce.8. Jak se reprodukuje společenský řád? Sociální kontrola..9. Jak se narušuje a mění společenský řád? Sociální deviace. Sociální změna.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v základních pojmech obecné sociologie (kultura, společnost apod.) a v základních pojmech sociologického výukumu (výzkumné metody a techniky).

Literatura

Berger, P. Pozvání do sociologie. Praha: Naše vojsko, 1992. KÖVEROVÁ, Š. Sociologia životného cyklu. Bratislava: OZ Sociálna práca, 2003. Giddens, A. Sociologie. Praha, 1999. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 2005. Mišíková, J. Základy sociologie. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. MIŠÍKOVÁ, J. Základy sociológie rodiny. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. ISBN 80-7042-291-2.Alan, J. Etapy života očima sociologie. praha, 1988. BAUMAN, Z. Globalizace. Důsledky pro člověka. Praha: Mladá fronta, 1999. Thompson, K. Klíčové citace v sociologii. Hlavní myslitelé, pojmy a témata. Brno, 2001. MOŽNÝ, I. Moderní rodina. Brno : Paido, 1990. ISBN 80-7029-018-0.Bauman, Z. Myslet sociologicky. Praha, 1995. KELLER, J. Nedomyšlená společnost. Brno: Doplněk, 1992. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Slon, 1993. MUNKOVÁ,G. Sociální deviace. Praha: Karolinum, 2004. Sekot, A. Sociologie v kostce. Brno: Paido, 2002. GIDDENS, A. Unikající svět. Praha, 2001. PONGS, A. (ed.). V jaké společnosti vlastně žijeme?. Praha: ISV, 1999.

Požadavky

Semináře: Vypracování průběžných úkolů stanovených vyučujícím, seminární práce, účast studenta na semináři. Zkouška: Písemná forma - obsah testu a kriteria hodnocení obdrží posluchači před dílčí zkouškou.

Garant

Mgr. Bedřich Zapletal

Vyučující

Mgr. Bc. Jiří KroupaMgr. Bedřich Zapletal