Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací pedagogika a andragogika (KPD / 33ASP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 33ASP - Srovnávací pedagogika a andragogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Srovnávací pedagogika a srovnávací andragogika - předmět, základní pojmy, informační zdroje.2. Tendence vývoje vzdělávání ve vyspělých zemích (EU, OECD).3. Vzdělávací systémy vybraných zemí (zvláště edukačně vyspělých zemí).4. Kurikulum - problémy a trendy v současných evropských školských systémech.5. Celoživotní učení a vzdělávání dospělých ve vybraných zemích - struktura, organizacea trendy vývoje.6. Řízení, evaluace, politický rámec, financování a vzdělávání pracovníků celoživotního vzdělávání v zemích EU.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost konkrétních pedagogických jevů v různých zemích a schopnost srovnávat vzdělávací systémy,- znalost řešení problémů celoživotního učení a vzdělávání dospělých v různých zemích ve srovnání s ČR,- kritický náhled na české školství a představu o základních trendech ve vývoji v zahraničí.

Literatura

ŠKODA, K. Kapitoly z dějin andragogiky. Praha : Karolinum, 1996. ŠKODA, K. Komparativní andragogika. Olomouc: UP, 1994. PRŮCHA, J. Srovnávací pedagogika. Praha : Portál, 2006. VÁŇOVÁ, M. Úvod do srovnávací pedagogiky. Praha : Vysoká škola J. A. Komenského, 2005. Průcha, J. Vzdělávání a školství ve světě. Praha: Portál, 2000. NEZVALOVÁ, D. Pedagogika pro učitele. Část druhá - Vzdělávací systémy ve vyspělých zemích. Olomouc : UP, 1998. ISBN 80-7067-796-1.Valterová, E., ježková, V. Vzdělávání v zemích EU. Praha: PdF UK, 1997.

Požadavky

- Písemná práce - srovnávací analýza vybraného zahraničního systému celoživotního vzdělávání a českého systému (struktura, organizace, financování, řízení, evaluace, vzdělávání pedagogických pracovníků). Rozsah 4-5 s. Za písemnou práci student může získat 30 bodů.- Vědomostní test (úspěšnost 70%): 0-70 bodů.Body se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 51 bodů započteno 0 - 50 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.