Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět SZZ - psychologie a sociologie (KPD / 33AZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 33AZZ - SZZ - psychologie a sociologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Okruhy ke SZZ ze Psychologie a Sociologie mohou být průběžně inovované. Aktuální verze je přístupna na web-sites KPD PdF OU - na Portálu.a) Psychologie1. Vývoj názorů na duševní život člověka (duše, vědomí, nevědomí, chování)2. Pojímání osobnosti v psychologii a základní teoretické směry ve studiu osobnosti člověka.3. Kognitivní procesy: smyslové poznávání, pozornost, paměť, fantazie, myšlení.4. Duševní výkonnost, inteligence a tvořivost.5. Citový život člověka, vlastnosti citového prožitku; způsoby citové reaktivity, temperament.6. Motivace chování, potřeby, zájmy, postoje, hodnoty.7. Náročné životní situace, konflikt, frustrace, stres.8. Zhodnocená osobnost, utváření vlastností charakteru a vůle.9. Metody psychologického výzkumu a diagnostiky.10. Vymezení předmětu vývojové psychologie, determinace, zákonitosti a činitele duševního vývoje člověka, vývojové modely, vývojová periodizace.11. Metody vývojové psychologie, výzkumné strategie.12. Období dospělosti.13. Období stáří.b) Sociologiea. Sociologická dimenze výchovy. Tradiční a netradiční okruhy problémů v sociologii výchovyb. Sociologický přístup k socializaci a výchově. E. Dürkheim. Socializace a individualizace.c. Socializace a internalizace - funkcionalistická koncepce. Socializace v teoretickém kontextusymbolického interakcionismu.d. Fenomény školní socializace: Hidden curriculum. Školní rituály. Značkování.e. Sociálna nerovnost ve výchově a vzdělávání: Pojem sociální vrstva. Etnické nerovnosti ve výchovném procesu. P. Bourdieu a koncepce sociálního a kulturního kapitálu. B.Bernstein a koncepce omezeného a propracovaného jazykového kódu.f. Rodina jako prostředí socializace kdysi a dnes; rodiče a děti jako aktéři výchovného vztahu.

Získané způsobilosti

SZZ je vyvrcholením univerzitního studia oboru Andragogika - bakalářský stupeň; dokládá zvládnutí požadovaných znalostí a osvojení si dovedností ze Psychologie a Sociologie v odpovídajícím rozsahu a kvalitě.

Literatura

RABUŠICOVÁ, M. K sociologii výchovy, vzdělání a školy. Brno : Masarykova Univerzita, 1991. ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Kompendium obecné a vývojové psychologie. Ostrava : OU, 2004. KURIC, J. Ontogenetická psychologie. Brno : Cerm, 2001. KÖVEROVÁ, Š. Problémy sociológie výchovy. Bratislava : Pedagogická fakulta, 1996. ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2003. PAULÍK, K. Psychologické aspekty vzdělávání dospělých. Studijní materiál pro distanční vzdělávání. Ostrava : OU, 2003. ISBN 80-7042-935-6.ŘÍČAN, P. Psychologie. Praha : Portál, 2005. HAVLÍK, R., KOŤA, J. Sociologie výchovy a školy. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-635-7.KAISER, A., KAISEROVÁ, R. Učebnica pedagogiky. Bratislava : SPN, 1992. PLHÁKOVÁ, A. Učebnice obecné psychologie. Praha : Academia, 2008. PAULÍK, K. Úvod do psychologie. Ostrava : PdF OU, 2006. PROKOP, J. Vybrané kapitoly ze sociologie výchovy a vzdělávání. Praha : Karolinum, 1993. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-308-0.

Požadavky

Student má prokázat u SZZ orientaci v teoretických poznatcích z každého z uvedených okruhů, jakož i dovednost aplikovat tyto poznatky v praktických situacích (nebo simulacích). Student může předložit u SZZ své portfolio - soubor materiálů, dokladujících jeho studium a aktivity spojené s přípravou na studium (seznam prostudované odborné literatury, příp. jiných pramenů, včetně cizojazyčné, vztahující se k předmětům studia uvedených v cílích předmětu tohoto materiálu; zpracované seminární práce, simulace projektů, případně záznamy o vlastním lektorování u dospělých, či seniorů apod.)

Garant

doc. PhDr. Josef Malach, CSc.doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.