Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická komunikace (KPD / 33OMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 33OMD - Pedagogická komunikace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Všeobecné vymezení pojmu interpersonální komunikace.2. Formy, druhy, struktura, dynamika a principy interpersonální komunikace.3. Vymezení pojmu pedagogická komunikace.4. Analýza obsahu, forem a pravidel pedagogické komunikace.5. Organizační formy a vyučovací metody v součinnosti s pedagogickou komunikací.6. Formální a obsahová stránka verbální pedagogické komunikace.7. Projevy neverbální komunikace.8. Sociální aspekty pedagogické interakce.9. Komunikační bariéry v interpersonální komunikaci.

Získané způsobilosti

- znalost terminologie vztahující se ke komunikaci, interakci a asertivitě,- znalost komunikačních techi a prostředků ve vztahu k pedagogické realitě, - dovednost recenzovat aktuální publikace,- schopnost využít osvojené terminologie v praxi,- schopnost řešit náročné pedagogické situace,- kompetence - komunikační, interakční a edukační.

Literatura

MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha : Grada, 2003. TEGZE, O. Neverbální komunikace. Praha : Computer Press, 2003. de VITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha : Grada Publishing, 2001. KŘIVOHLAVÝ, J. Konflikty mezi lidmi. Praha : Grada, 2002. PEASE, A. Řeč těla. Praha : Portál, 2001. SVATOŠ, T. Kapitoly ze sociální a pedagogické komunikce: teoretická minima a praktické náměty. Hradec Králové : Gaudeamus, 2006. SCHNEIDEROVÁ, A. Pedagogická komunikace. Ostrava : OU, 2003.

Požadavky

1. Vypracovat recenzi aktuální publikace, která řeší problematiku komunikace a interakce v edukační realitě.2. Zpracování korespondenčního úkolu na základě studijní opory.Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.