Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Asistentská praxe (KPD / 33RXA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 33RXA - Asistentská praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření praxe:- studenti vykonávají praxi na 2.st. ZŠ nebo na nižším stupni víceletých gymnázií, výjimečně (s ohledem na profilaci studenta) na ZUŠ, event. vyšším stupni SŠ.Profesní činnosti:- 5h v rámci mimoškolních aktivit,- 5h náslechů na ZŠ,- 3h samostatných výstupů v hodině (není zamýšleno, aby student vedl celou vyučovací jednotku, nýbrž samostatné 20-25min. výstupy po předchozí domluvě s cvičným učitelem a s ohledem na výukové téma),- akce "Den dozoru", kdy jsou studenti nápomocni při výchovných aktivitách cvičného učitele (tj. pomáhají při dozoru na chodbách, ve školní jídelně, při přesunech do jiné budovy, tělocvičny apod.). Smyslem je poznat i nepřímé profesní činnosti učitele (zvládání kázně, výchovná opatření, roli odměn a trestů atd.).Organizační záměr:- praxe je vykonávána v termínu stanoveném Katedrou pedagogiky a andragogiky a s ohledem na studijní řád OU,- celková délka praxe je plánována na 2 týdny, přičemž první by měl být věnován práci v mimoškolních zařízeních, druhý náslechové a pomocné výukové činnosti,- je vyžadováno vykonávání praxe ve dvojicích,- cvičný učitel musí být v daném předmětu aprobován a jeho přímá praxe v oboru má trvat nejméně 3 roky,- student odpovídá nejen za odbornou připravenost k realizovaným činnostem, ale i za administrativní úkony s tímto spojené (tj. smluvní sjednání, podpis na formuláři o seznámení se s bezpečností práce, zajištění zápočtového listu atd.),- praktikant prostuduje odborné dokumenty, spojené s výkonem učitelské profese a kurikulární materiály, které jsou v daném zařízení užívány,- student dodržuje zásady profesní etiky.

Získané způsobilosti

- dovednost analyzovat komplexně vyučovací hodiny (jiné edukační jednotky)- dovednost metodicky zpracovat a projektovat samostatné výstupy ve výuce a v činnostech mimo vyučování- kompetence plánovací, realizační (motivační, organizační, prezentační, sociálně-intervenční) a hodnotící- kompetence profesní sebereflexe.

Literatura

KLAPILOVÁ, S. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc : UP, 2000. BIRKENBILHLOVÁ, V. F. Umění komunikace aneb jak úspěšně utvářet mezilidské vztahy. Bratislava : Aktuell, 1999. CAPPONNI, V., NOVÁK, T. Asertivně do života. Praha : Grada, 2004. BARTOŠEK, J. Kultura věcné jazykové komunikace. Olomouc: FF UP, 1996. HONEY, P. Tváří v tvář. Praha : Grada, 1997. BIRKENBIHLOVÁ, F. V. Umění komunikace. Bratislava : Aktuell, 1999. NAUMANN, F. Umění konverzace. Praha : Portál, 2002. MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno : MU, 1995. PEASE, A. Řeč těla. Praha : Portál, 2001. MUSIL, J. Úvod do sociální psychologie. Olomouc : UP, 1996.

Požadavky

Je žádáno vykonávání praxe ve dvojicích. Předmětem praxe jsou následující činnosti:- 5h činností v mimoškolních zařízeních (zájmových kroužcích, tělovýchovných institucích, školní družině, pedagogicky orientovaných centrech apod.),- pozorování a analýza 5 náslechových hodin v předmětu vlastní aprobace,- 3 samostatné 20-25min. výstupy ve vyučovací hodině (po domluvě se cvičným učitelem a s ohledem na výukové téma),- pomoc při dozorech na chodbách, ve školní jídelně, asistence při přesunech tříd atd.- pomoc při přípravě pomůcek, dozorech, při plánování činností žáků- asistence při individuální nebo skupinové výuce žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.Předmět nelze absolvovat během zahraničního studijního pobytu.Praxe (nebo její část) může být uznána na základě doložení aktivní mimoškolní či výukové činnosti studenta a dále po dohodě s odborným vedoucím praxe.Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.