Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní výchova (KPD / 3MULT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 3MULT - Multikulturní výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Multikulturalismus a interkulturalismus - základní pojmy (rasa, národ, národnostní menšina, xenofobie, rasismus).2. Identita, akulturace, asimilace, integrace, národnostní menšiny ČR.3. Stručný přehled historie Romů až po současnost, Romové a druhá světová válka.4. Romská kultura a folklór, styly interpretačního umění, romský jazyk a komunikace, rozdílnosti jazyka, jeho zvlášnosti, výchova a vzdělávání romského dítěte.5. Hledání a nalézání východisek soužití, problematika vzdělanosti, současné romské osobnosti vědeckého, kulturního a politického života.6. Judaismus - kořeny antisemitismu a antisionismu, současná sociální a politická situace židovské komunity a státu Izrael.7. Vývoj židovského náboženství - opd modlářství k monoteismu, pojetí Boha, židovská mystika.8. Židovské tradice a svátky.9. Islám - dějiny náboženství, stručný nástin politické a sociální situace v muslimských zemích, tradice, zvyky a svátky Islámu.10. Stručný přehled ostatních světových náboženství.

Získané způsobilosti

Student získá:- základní přehled o problematice menšin v ČR- základní orientaci v historii a v kultuře národnostních menšin v ČR- základní povědomí o jinakosti, vedoucí ke vzájemnému respektu

Literatura

PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie, 2. rozšířené vydání. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-280-5.NAVRÁTIL, P., a kol. Romové v české společnosti. Praha : Portál, 2003. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha : Portál, 2008. JOHNSON, P. Dějiny židovského národa. Praha : Mozart Publishing, 2007. GOMBÁR, E. Dramatický půlměsíc: Sýrie, Libye a Irán v procesu transformace. Praha : Karolinum, 2001. MARÁDOVÁ, E. Multikulturní porozumění. Praha : Vzdělávací institut ochrany dětí, 2006. ŘÍČAN, P. S Romy žít budeme, jde o to jak. Praha: Portál, 1997. ŘÍČAN, P. Agresivita a šikana mezi dětmi. Praha : Portál, 1995. DAVIDOVÁ, E. Cesty Romů.Romano drom 1945-1990. Olomouc : PF UP, 1995. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice. My a oni v multikulturní společnosti. Praha : Portál, 2001. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova. Teorie - praxe - výzkum. Praha : ISV, 2001. PROKEŠOVÁ, M. Putování za Sluncem. Ostrava : Repronis, 2003. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha : Portál, 1998.

Požadavky

Seminární práce, zápočtový vědomostní test.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat e-mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Bc. Martina Rozsypalová

Vyučující

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.