Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní výchova (KPD / 3MULV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 3MULV - Multikulturní výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Multikulturalismus a interkulturalismus - základní pojmy (rasa, národ, národnostní menšina, kultura, subkultura, xenofobie, rasismus).2. Identita, akulturace, asimilace, integrace, migrace, národnostní menšiny ČR.3. Stručný přehled historie Romů až po současnost, Romové a druhá světová válka.4. Romská kultura a folklór, styly interpretačního umění, romský jazyk a komunikace, rozdílnosti jazyka, jeho zvláštnosti, výchova a vzdělávání romského dítěte. Současné romské osobnosti.5. Vietnamci - historie národa, tradice, soužití a komunikace Vietnamců a Čechů.6. Vývoj židovského náboženství - od modlářství k monoteismu, pojetí Boha, židovská mystika.7. Židovské tradice a svátky.8. Judaismus - kořeny antisemitismu a antisionismu, holocaust, současná sociální a politická situace židovské komunity a státu Izrael.9. Islám - dějiny náboženství, stručný nástin politické a sociální situace v muslimských zemích, tradice, zvyky a svátky Islámu.10. Stručný přehled ostatních světových náboženství.11. Extremistické skupiny v ČR a ve světě.12. Multikulturní výchova v kurikulárních dokumentech ČR, učitel a cílové skupiny multikulturní výchovy.13. Obhajoby studentských projektů.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost základních pojmů multikulturní výchovy, historie, tradic a zvyků judaismu, islámu a vybraných národnostních menšin v ČR, pojetí multikulturní výchovy v kurikulárních dokumentech ČR, názvů a zaměření extremistických skupin.- dovednost orientovat se v literatuře a pramenech zaměřených na problematiku multikulturalismu, zpracovávat strukturované projekty, organizovat činnost studentů,- kompetenci k prezentaci projektů, vyjadřování vlastních názorů, postojů a myšlenek, argumentaci.

Literatura

PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie, 2. rozšířené vydání. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-280-5.PETRUCIJOVÁ, J. Multrikulturalismus, kultura, identita. Ostrava : OU, 2005. ISBN 80-7368-083-1.NAVRÁTIL, P., a kol. Romové v české společnosti. Praha : Portál, 2003. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha : Portál, 2008. JOHNSON, P. Dějiny židovského národa. Praha : Mozart Publishing, 2007. GOMBÁR, E. Dramatický půlměsíc: Sýrie, Libye a Irán v procesu transformace. Praha : Karolinum, 2001. ŠIŠKOVÁ, T. (ed.). Menšiny a migranti v České republice. My a oni v multikulturní společnosti. Praha : Portál, 2001. MARÁDOVÁ, E. Multikulturní porozumění. Praha : Vzdělávací institut ochrany dětí, 2006. PRŮCHA, J. Multikulturní výchova. Teorie - praxe - výzkum. Praha : ISV, 2001. KALEJA, M., KNEJP, J. Mluvme o romech - Aven vakeras pal o Roma. Ostrava : OU, 2009. ISBN 978-8073-6870-83.TAYLOR, CH. GUTMANNOVÁ, A. Multikulturalismus: zkoumání politiky uznání. Praha : Filosofia, 2001. ISBN 80-7007-161-3.CÍLKOVÁ, E. - SCHÖNEROVÁ, P. Náměty pro multikulturní výchovu. Praha, 2007. ISBN 80-7367-238-6.ŘÍČAN, P. S Romy žíz budeme - jde o to, jak. Praha : Portál, 1998.

Požadavky

- Docházka do výuky.- Aktivní účast v diskusích.- Samostudium.- Příprava na test.- Obhajoba projektu, jehož tématem bude seznámení s historií, náboženským vyznáním, tradicemi a hlavními principy fungování společnosti reprezentované jiným národem a aktivita pro ostatní studenty, která jim pomůže si tyto vědomosti osvojit.Student může ze zápočtového testu získat 0-100 bodů (min. 51 bodů). Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.