Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z obecné sociologie (KPD / 3OBSO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 3OBSO - Kapitoly z obecné sociologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Sociogeneze - předmoderní, moderní a postmoderní typ společnosti.2. Sociální stratifikace. Sociální mobilita.3. Jedinec jako člen sociálních skupin.4. Sociální instituce- význam pro jedince a pro společnost.5. Sociální kontrola. Mechanismy a druhy normativních systémů.6. Sociální struktura a sociální vztahy.Semináře:1. Socializace jako proces kulturního včleňování do společnosti.2. Normativní relativizmus.3. Vztah sociální identity a sociálního prostředí.4. Sociální a rolové konflikty v konání jedince.5. Sociální konformita a sociální deviace.

Získané způsobilosti

Student:- zná základní sociologickou terminologii- zná teoretické koncepce postmoderní společnosti- orientuje se lépe v sociální realitě- má poznatky o základních tématech oboru- dokáže pracovat se sociologickým textem- dokáže vnímat jisté sociální souvislosti jednání jednotlivce

Literatura

Berger, P., L. Pozvání do sociologie. Brno: Barrister a Principal, 2003. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha : Slon, 1997. Mišíková, J. Základy sociologie. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2003. BAUMAN, Z. Globalizace. Důsledky pro člověka. Praha: Mladá fronta, 1999. BAUMAN, Z. Myslet sociologicky : Netradiční uvedení do sociologie. Praha : SLON, 2000. KELLER, J. Nedomyšlená společnost. Brno: Doplněk, 1992. BECK,U. Riziková společnost. Praha: Slon, 2004. ISBN 80-86429-32-6.HRČKA, M. Sociální deviace. Praha : Slon, 2000. MUNKOVÁ,G. Sociální deviace. Praha: Karolinum, 2004. GIDDENS, Anthony. Unikající svět. Praha: Sociologické nakladatelství, 2000. ISBN 80-85850-91-5.

Požadavky

1. Samostudium nutné pro písemné vypracování odpovědí na evokační otázky relevantní k seminárním tématům (jako předpoklad aktivní účasti studenta na seminářích).2. Povinná účast na hromadné konzultaci před vykonáním zkoušky.

Garant

Mgr. Bc. Jiří Kroupa

Vyučující

Mgr. Bc. Jiří Kroupa