Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie rodinné a mimoškolní výchovy (KPD / 3TRM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 3TRM - Teorie rodinné a mimoškolní výchovy, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výchova v rodině - historický přehled a současnost.Postavení dítěte v rodině (dítě v českých dějinách).Role matky a role otce při výchově dítěte v rodině.Současná rodina a převládající výchovné styly a metody u nás i v zahraničí.Pojetí volného času a význam pedagogiky volného času ve výchově dítěte.Volný čas, kvalita života a potřeby dítěte.Výchova a rodina z pedagogicko - filozofického hlediska.Význam metod, stylů, typů výchovy z hlediska rodinného zázemí dítěte.Mimoškolní výchova, její meze a možnosti.Instituce a organizace pro volný čas v ČR i v zahraničí.Výchova dítěte pro 21. století a její úskalí z hlediska rodinných i volnočasových aktivit.

Získané způsobilosti

Orientace v současných trendech a problémech výchovy v rodině. Orientace v možnostech, předpokladech a východiscích mimoškolní výchovy. Porozumění výchově v rodinách na základě historických souvislostí. Porozumění výchovným aspektům z hlediska role rodičů, prarodičů a dítěte.

Literatura

PREKOPOVÁ, J. Malý tyran. Praha : Portál, 1993. ISBN 80-7178-319-6.SPOUSTA, V. a kol. Metody a formy výchovy ve volném čase. Brno: MU, 1996. Možný, I. Moderní rodina (mýty a skutečnost). Brno: Blok, 1994. PÁVKOVÁ, J. Pedagogika volného času. Praha : Portál, 1999. MATĚJČEK, Z. Rodiče a děti. Praha: Portál, 1989. Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003. SPOUSTA,V. Teoretické základy výchovy ve volném čase. Brno: MU, 1994. VÁŽANSKÝ,M., SMÉKAL,V. Základy pedagogiky volného času. 1.vyd. Brno: Paido, 1995. ISBN 8090173799.Sullerotová, E. Krize rodiny. Praha: Karolinum, 1998. Horský, J. - Seligová, M. Rodina našich předků. Praha: NLN, 1996. Singly, F. Sociologie současné rodiny. Praha: Portál, 1999. Rabušicová, M., Pol, M. Vztah školy a rodiny dnes: hledání cest k partnerství (2). Pedagogika, č. 2. 1996. Rabušicová, M., Pol, M. Vztahy školy a rodiny dnes: hledání cest k partnerství (1). Pedagogika, č. 1. 1996.

Požadavky

Esej na vybrané téma, četba odborné literatury - nejméně 3 monografie, písemná zkouška jako požadavek k vykonání zápočtu, ústní prověření znalostí v rámci rozhovoru.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za podmínek:- konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt,- četba odborné literatury (5 monografií) a vypracování (popř. zaslání e-mailem) zadaných písemností (dle domluvy).Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.