Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdravému způsobu života (KPD / 3VKZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 3VKZZ - Výchova ke zdravému způsobu života, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem zdraví, zdravý způsob života, výchova ke zdravému způsobu života (dále VZZŽ). Východiska a předpoklady výchovy ke ZZŽ. Fyzická, psychická a duchovní kultura osobnosti.2. Složky ZZŽ a výchova k nim: správná výživa, dostatek pohybu, dostatek spánku, otužování, péče o tělo a chrup, klidná mysl, ochrana před běžnými nákazami, odolnost vůči zneužití škodlivými vlivy a návyky (drogy, alkohol, kouření, AIDS, sexuální zneužití aj.).3. Problematika stresu; antistresový program pro učitele, vychovatele a další pedagogické pracovníky; stres a jeho zvládání; strategie a techniky zvládání stresu; problematika relaxace, metody a postupy relaxace, praktická aplikace.4. Vzdělávací oblast Člověk a zdraví v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání.5. Praktické využití valeologického dotazníku ve výuce; jeho analýza.6. Workshop: Jak se v našich školách (výchovných zařízeních) podporuje zdraví?7. Workshop: Co pro mne znamená být zdráv?8. Případně exkurze do školy zaměřené na výchovu ke ZZŽ.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice zdraví, zdravého životního stylu a výchovy ke zdravému způsobu života, a to jak teoreticky, tak i prakticky; orientuje se ve valeologické problematice. Vychází z fyzické, psychické, sociální a duchovní kultury osobnosti. Podrobněji zná složky výchovy ke zdravému způsobu života jako zásady správné výživy, dostatek pohybu, dostatek spánku, péči o tělo a chrup, vč. otužování, zásady duševní hygieny, ochranu před běžnými nákazami, odolnost vůči zneužití škodlivými vlivy a návyky (blíže viz v cílech a obsahu předmětu). Je připraven výše uvedené aplikovat v rámci výchovy a výuky na ZŠ a SŠ, přičemž vychází z příslušných rámcových a školních vzdělávacích programů. Ovládá prevenci a zvládání stresu, dále problematiku několika druhů relaxace a cvičení. Je připraven k valeologickým průzkumům ve školách.

Literatura

HAVLÍNOVÁ, M. Program podpory zdraví ve škole: rukověť projektu Zdravá škola. 1. vyd. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-263-7.HAVLÍNOVÁ, M., PŘIBISLAVSKÁ, P. Výchova ke zdravému způsobu života. In Kolektiv autorů (Kurelová, M. ed). Pedagogika IV. Vybrané kapitoly z teorie a praxe výchovy. Ostrava : PdF OU, 1996. HENNIG, C., KELLER, G. Antistresový program pro učitele. Projevy, příčiny a způsoby překonání stresu z povolání. Praha : Portál, 1996. ISBN 80-7178-093-6.SALAČOVÁ, L. Cestou ke zdraví. Praha : MZ ČR, 1994. DOLINSKÝ, G. (ed.) a kol. Problematika výchovy dětí a mládeže ke zdravému způsobu života v evropských zemích. Sborník příspěvků z 1. mezinárodní konference evropských zemí. Brno : Pedagogická fakulta MU, 1997. HAVLÍNOVÁ, M. (ed.), KOPŘIVA, P., MAYER, I., VILDOVÁ, Z. a kol. Program podpory zdraví ve škole. Rukověť projektu Zdravá škola. Praha : Portál, 1998. PROKEŠOVÁ, M. (ed.). Sborník pro metodiky protidrogové prevence a sociálně patologických jevů. Ostrava : Repronis, 2002. WASSERBAUEUR, S a kol. Výchova ke zdraví. Praha : SZÚ, 2001. ISBN 80-7071-145-0.

Požadavky

Vypracování seminární práce s valeologickou problematikou, vystoupení v semináři, aktivní účast v diskusích a workshopech.

Garant

doc. PhDr. Milena Kurelová, CSc.