Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Asistentská praxe (souvislá) (KPD / BKPRX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / BKPRX - Asistentská praxe (souvislá), Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studenti vykonávají praxi na 2. stupni základních škol. Praxe jim bude zprostředkována na smluvně sjednaných zařízeních, tzv. fakultních školách. S ohledem na profilaci studenta může být praxe v individuálních případech vykonána na ZUŠ, eventuelně na vyšším stupni SŠ.Obsahové zaměření praxe:- 5h mimoškolních aktivit ve smluvním zařízení PdF OU (volnočasovém zařízení, zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy),- 5h náslechové činnosti v příslušné instituci v rámci předmětu studentovy aprobace,- dozory na chodbách, ve školní jídelně, pomoc při přípravě pomůcek, asistence (zvládání kázně, péče o děti se specifickými vzdělávacími potřebami aj.),- studenti mohou být dále využiti při mimoškolních aktivitách instituce (např. ve školní družině, při uspořádání výstav a školních besídek aj.).Organizační záměr:- praxe je vykonávána v termínu stanoveném Katedrou pedagogiky a andragogiky a s ohledem na studijní řád a harmonogram akademického roku Ostravské univerzity,- celková délka praxe je plánována na 2 týdny,- je vyžadováno vykonávání praxe na určených školách a zařízeních,- student odpovídá nejen za odbornou připravenost k realizovaným činnostem, ale i za administrativní úkony s tímto spojené (tzn. smluvní sjednání, podpisy na formulářích o seznámení se s bezpečností práce, zajištění zápočtového listu atd.),- student prostuduje odborné dokumenty, které jsou s výkonem učitelské profese spojeny, a dále se seznámí s kurikulárními materiály, jež jsou v daném zařízení užívány,- student dodržuje zásady profesní etiky.

Získané způsobilosti

Student získá:- podrobnou znalost pedagogické práce v reálném výukovém prostředí,- znalost pedagogické dokumentace a interních pokynů a směrnic,- dovednost komplexně analyzovat vyučovací hodiny se zřetelem k hlavním didaktickým kategoriím (pedagogická komunikace a interakce, cíl výuky, metody výuky, organizační formy výuky a učební úlohy),- dovednost metodicky zpracovat a projektovat samostatné výstupy ve výuce,- dovednost profesní sebereflexe,- kompetenci k plánování a realizaci výuky,- kompetenci organizační, prezentační a sociálně-intervenční.

Literatura

KOLÁŘ, Z., VALIŠOVÁ, A. Analýza vyučování. Praha : Grada, 2009. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha : Portál, 2006. SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Grada, 2007. VALIŠOVÁ, A., KASÍKOVÁ, H. a kol. Pedagogika pro učitele. Praha : Grada, 2010. NELEŠOVSKÁ, A. Pedagogická komunikace v teorii a praxi. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0738-1.KOLÁŘ, Z., ŠIKULOVÁ, R. Vyučování jako dialog. Praha : Grada Publishing, 2007.

Požadavky

Student zpracuje (dle pokynů vedoucího praxe) podrobné portfólio obsahující analýzy hospitovaných vyučovacích hodin a koncepty vlastních výukových výstupů.Požadujeme absolvování:- 5h mimoškolních aktivit ve smluvním zařízení PdF OU (volnočasovém zařízení, zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy),- 5h náslechové a hospitační činnosti v předmětu vlastní studijní kombinace,- pomoc při dozorech na chodbách, ve školní jídelně, asistence při přesunech tříd aj.,- pomoc při přípravě pomůcek, plánování činností žáků,- asistenci při individuální nebo skupinové výuce žáků se specifickými vzdělávacími potřebami.Zároveň je student povinen akceptovat administrativní záležitosti, které jsou s účastí na praxi spojeny a které požaduje referát praxí.Předmět nelze absolvovat během zahraničního pobytu.Praxe může být uznána na základě doložení výukové činnosti studenta a po dohodě s odborným vedoucím praxe.

Garant

Mgr. Iva Červenková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.