Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogického výzkumu (KPD / BKZPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / BKZPV - Základy pedagogického výzkumu, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vědecký výzkum v pedagogice. Pojem, fáze vědeckého výzkumu v pedagogice. Pedagogický výzkum ve světě a v České republice. Současné trendy pedagogického výzkumu. Etické principy výzkumu v sociálních vědách.2. Informační zdroje k pedagogickému výzkumu. Stěžejní české a slovenské publikace k problematice výzkumu v pedagogice a dalších sociálních vědách (Gavora, Chráska, Hendl, Švaříček, Ferjenčík aj.). Pedagogické slovníky, časopisy, databáze.3. Typy pedagogického výzkumu. Základní přístupy ke zkoumání pedagogických jevů - kvantitativně orientovaný pedagogický výzkum a jeho fáze, charakter kvalitativně orientovaného pedagogického výzkumu a možnosti jeho využití, smíšený výzkum.Výzkum ex-post-facto a experimentální výzkum. Teoretický a empirický výzkum, výzkum longitudinální a průřezový.4. Plánování pedagogického výzkumu. Obecné schéma pro přípravu výzkumu, vymezení zkoumané problematiky, analýza dosavadních poznatků k tématu, časový harmonogram výzkumu. Způsob využití výsledných zjištění. Příklady návrhů výzkumu.5. Metody pedagogického výzkumu. Pedagogické pozorování, dotazník, interview, testy, sociometrie, studium pedagogických dokumentů.6. Kvantitativně orientovaný pedagogický výzkum. Výběr prvků zkoumaného souboru, jeho základní charakteristiky. Stanovení problému a formulace hypotéz (pravidla pro jejich tvorbu, chyby při formulaci). Testování hypotéz v pedagogickém výzkumu.7. Měření v pedagogickém výzkumu. Druhy a vlastnosti měření. Metody zpracování dat v pedagogických výzkumech (uspořádání dat, sestavení tabulky četností, grafické znázornění). Charakteristiky polohy (aritmetický průměr, medián, modus).8. Vybrané statistické metody užívané při testování hypotéz. Statistické metody pro analýzu nominálních, ordinálních a metrických dat. Princip faktorové analýzy. Metaanalýza.9. Interpretace výsledků výzkumu. Formulace závěrečných zjištění, reflexe a kritické posouzení výsledků výzkumu, otázky k diskusi. Stanovení závěru.10. Kvalitativně orientovaný pedagogický výzkum. Základní principy, školy, teorie. Přístupy kvalitativního výzkumu, metody získávání dat, kódování dat. Metody vyhodnocování a výsledná interpretace.

Získané způsobilosti

Student:- se orientuje v základních koncepčních typech pedagogického výzkumu,- orientuje se v oblasti hlavních informačních zdrojů k pedagogickému výzkumu (odborných monografií, pedagogických časopisů a elektronických databází),- zná charakteristiky (pozitiva a limity) hlavních užívaných metod pedagogického výzkumu,- dokáže navrhnout vlastní projekt výzkumu, formulovat problém, cíle a hypotézy výzkumu,- dokáže provést základní zpracování dat tzv. deskriptivní statistikou,- dokáže vyvodit závěry z výsledných zjištění,- získá kompetenci k základnímu zpracování dat prostřednictvím statistických metod.

Literatura

ŠVAŘÍČEK, R. ŠEĎOVÁ, K. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-313-0.CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1369-4.GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: PAIDO, 2010. ISBN 978-80-7315-185-0.SKUTIL, M. a kol. Základy pedagogicko-psychologického výzkumu. Praha : Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-778-7.PUNCH, K. F. Úspěšný návrh výzkumu. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-468-7.FERJENČÍK, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha : Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-815-9.HENDL, J. Kvalitativní výzkum: základní metody a aplikace. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-040-2.

Požadavky

Student vypracuje návrh konkrétního projektu s pedagogickou tematikou (formulace problému, stanovení cíle, návrh výzkumné metody a způsob zpracování dat). Tento návrh projektu představí v semináři a nabídne k diskusi. Písemný koncept odevzdá vyučujícímu.Studenti se v seminářích zapojují do diskuse.Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Josef Malach, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Malach, CSc.