Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická komunikace (KPD / BPEDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / BPEDK - Pedagogická komunikace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Všeobecné vymezení pojmu interpersonální komunikace, její formy, druhy, struktura a dynamika.2. Projevy neverbální komunikace, komunikace obrazem, média.3. Bariéry v interpersonální komunikaci, rozdíly v komunikaci mužů a žen.4. Teorie transakční analýzy.5. Vymezení pojmu pedagogická komunikace, analýza jejího obsahu, forem a pravidel.6. Organizační formy výuky a vyučovací metody v součinnosti s pedagogickou komunikací, sociální aspekty pedagogické interakce.7. Pedagogická komunikace a kázeň, komunikace s problémovým žákem.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost základních pojmů vztahujících se k problematice komunikace a interakce, projevů verbální a neverbální komunikace a specifik obsahu, forem a pravidel pedagogické komunikace,- dovednost volit přiměřené komunikační prostředky vzhledem k situaci v edukační realitě, účelně komunikovat s ohledem na pohlaví ostatních účastníků komunikačního procesu,- kompetenci k odstranění komunikačních bariér mezi učitelem a žáky a žáky samotnými, k řešení kázeňských problémů.

Literatura

MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha : Grada, 2010. VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha : Portál, 2009. GAVORA, P. Učitel a žáci v komunikaci. Brno : Paido, 2005. DE VITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha : Grada, 2008. KŘIVOHLAVÝ, J. Konflikty mezi lidmi. Praha : Portál, 2008. TEGZE, O. Neverbální komunikace. Praha : Computer Press, 2003. NELEŠOVSKÁ, A. Pedagogická komunikace v teorii a praxi. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0738-1.PEASE, A. Řeč těla. Praha : Portál, 2008. SVATOŠ, T. Kapitoly ze sociální a pedagogické komunikace: teoretická minima a praktické náměty. Hradec Králové : Gaudeamus, 2006. KLAPETEK, M. Komunikace, argumentace, rétorika. Praha : Grada, 2008. SCHNEIDEROVÁ, A. Pedagogická komunikace. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. VYMĚTAL, J. Průvodce úspěšnou komunikací: efektivní komunikace v praxi. Praha : Grada, 2008. KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha : Karolinum, 2010.

Požadavky

- Docházka na seminář.- Aktivní účast v diskusích a komunikačních aktivitách.- Samostatná příprava, vedení a hodnocení komunikační aktivity.- Recenze aktuální publikace z oblasti komunikace nebo edukační reality.- Samostudium.- Plnění průběžně zadávaných úkolů.Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.