Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní pedagogické směry (KPD / BPEST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / BPEST - Alternativní pedagogické směry, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Humanismus, demokracie, pluralismus a alternativnost v pedagogice.2. Historické prameny a východiska alternativního myšlení, reformní pedagogika.3. Reformní pedagogické hnutí v českých zemích a jeho hlavní představitelé (20. a 30. léta 20. století).4. Vybrané obecné rysy alternativních výchovných a vzdělávacích systémů.5. Typologie alternativních škol a jejich stručná charakteristika.6. Uplatnění alternativních principů a metod v současných vzdělávacích projektech v ČR.7. Reformní snahy v současném českém školství (kooperativní škola, inkluzivní škola, otevřená škola).8. Alternativní pedagogické koncepce - Začít spolu, Angažované učení, Škola podporující zdraví.

Získané způsobilosti

Student získá- znalosti o vzniku, formování a vývoji alternativních škol v České republice i v zahraničí,- základní představu o jednotlivých typech alternativních škol v České republice i v zahraničí (Montessoriovská škola, Daltonský plán, Waldorfská škola, Jenský plán, Freinetovská škola),- znalost českých i zahraničních informačních zdrojů k dané problematice,- dovednost orientovat se v českých i zahraničních zdrojích,- dovednost aplikovat znalosti na praktickou činnost učitele.

Literatura

ZELINA, M. Alternatívne školstvo: alternatívne školy, alternatívna pedagogika, alternatívne pedagogické koncepcie a smery. 1. vydání. Bratislava : Iris, 2000. ISBN 80-88778-98-0.PRŮCHA, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-977-1.SVOBODOVÁ, J., JŮVA, V. Alternativní školy. (Svobodová, doplněné vydání). Brno : Paido, 1996. ISBN 80-85931-19-2.RÝDL, K. Peter Petersen a pedagogika Jenského plánu. Praha : ISV, 2001. RÝDL, K. Principy a pojmy pedagogiky Marie Montessori. Praha : Public History, 1999. DEWEY, J. Americká pragmatická pedagogika. Praha : SPN, 1990. LANDAU, E. Odvaha k nadání. 1.vydání, 164 s. Praha : Nakladatelství Akropolis s.r.o., 2007. ISBN 978-80-86903-48-4.SVOBODOVÁ, J. Učitel alternativní školy. In Učitel v demokratické škole. Brno : Paido, 1994. HARALD, L. a kol. (překlad K. Rýdl). Vychováváme a vzděláváme s Marií Montessoriovou. Praha : Univerzita Pardubice, 2000. WALTEROVÁ, E., JEŽKOVÁ, V. Vzdělávání v zemích EU. Praha : PdF UK, 1997.

Požadavky

Student se aktivně účastní seminářů, diskutuje nad vybranými tématy.Student zpracuje a kreativně představí seminární práci/projekt na individuálně zvolené téma, které si může zvolit dle oblasti svého zájmu, což je přínosné jak pro něho samotného, tak pro ostatní posluchače. Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu (předem nutná konzultace s vyučujícím nebo garantem). "Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU".100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

doc. PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.