Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Menšinové kultury (KPD / C3MKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / C3MKU - Menšinové kultury, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem rasismus, xenofobie, tolerance a intolerance.2. Menšiny v českých zemích.3. Historie Romů po současnost.4. Romská kultura, romský jazyk a komunikace.5. Výchova romského dítěte.6. Současné romské osobnosti.7. Judaismus a antisemitismus.8. Stručný přehled světových náboženství v kontextu současného světa.9. Subkultury v českých zemích.

Získané způsobilosti

Schopnost porozumění odlišné kultuře a mentalitě menšinových kultur. Znalost základních historických souvislostí. Uvědomění si některých rozdílných přístupů ve výchově a vzdělání, odpovídajících dané menšinové kultuře. Rozpoznání východisek vzájemných interakcí a spolužití.

Literatura

DAVIDOVÁ, E. Cesty Romů.Romano drom 1945-1990. Olomouc : PF UP, 1995. NEČAS, C. Historický kalendář. Dějiny českých Romů v datech. Olomouc : UP, 1997. ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-648-9.ŠIŠKOVÁ, T. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha : Portál, 2008. LACKOVÁ, E. Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou. Praha, 1997. BAKALÁŘ, P. Psychologie Romů. Praha : Votobia, 2004. ISBN 80-7220-180-8.PROKEŠOVÁ, M. Putování za Sluncem. Ostrava : Repronis, 2003. BAKALÁŘ, P. Tabu v sociálních vědách. Praha : Votobia, 2003. ISBN 80-7220-135-2.

Požadavky

Písemný vědomostní test z okruhů uvedených v přehledu látky.S principy hodnocení budou studenti seznámeni před zahájením zkoušky.Předmět lze absolvovat během zahraničního studijního pobytu za následujících podmínek:1. Osobní konzultace s vyučujícím před odjezdem na zahraniční studijní pobyt.2. V průběhu semestru odevzdat (zaslat e-mailem) 2 seminární práce po předešlé dohodě s vyučujícím (rozsah 4 normostrany).

Garant

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.