Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná a srovnávací pedagogika (KPD / KOBPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KOBPE - Obecná a srovnávací pedagogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pedagogika jako věda o výchově a vzdělávání2. Východiska - filozofická, společenská a systémová3. Základní pedagogické kategorie - cíle, podmínky a prostředky předmětu pedagogiky4. Druhy cílů a jejich uspořádání a kategorie podmínek výchovy5. Kategorie výchovných prostředků - výchovný proces a jeho organizace6. Kategorie výchovných prostředků - obsah výchovy a pedagogické zásady7. Kategorie výchovných prostředků - metody a materiálně didaktické prostředky8. Subjektivní a objektivní činitelé výchovy a formy výchovy ve vztahu k sociálnímu prostředí9. Současná vzdělávací a školská politika v ČR - Národní vzdělávací program10. Česká výchovně vzdělávací soustava a alternativní pedgogika - vývoj a současný stav českého školství11. Tradice české školy a alternativní pedagogika - význam pro současnost12. Metodologické otázky pedagogiky a výzkum v pedagogice13. Shrnutí a akcentace základní kategorií a pojmů

Získané způsobilosti

Orientuje se v terminologii obecné a srovnávací pedagogiky. Umí definovat a aplikovat cíle, podmínky aprostředky pedagogiky.Umí definovat kategorie prostředků výchovy, zná jejich význam.Orientuje se v současné vzdělávací politice ČR a v kurikulárních dokumentech ČR.Umí definovat výhody a nevýhody konceptů tradiční, alternativní a inovativní škola.Orientuje se v metodologických otázkách pedagogického výzkumu.

Literatura

Průcha, J. Moderní pedagogika. Gavora, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2000. ISBN 80-85931-79-6.Vybrané spisy J. A. Komenského. I - IV. díl. Walterová, E. a kol. Objevujeme Evropu. Kniha pro učitele. Praha : PdF, 1997. Cipro, M. Prameny výchovy l - V. JŮVA, V. sen. a jun. Stručné dějiny pedagogiky. Brno: Paido, 1997. Malach, J. Teorie a metodika výchovy. SVOBODOVÁ, J., JŮVA, V. Alternativní školy. Brno: Paido, 1995. Mareš, J., Křivohlavý, J. Komunikace ve škole. Brno, MU, 1995. PELIKÁN, J. Výchova jako teoretický problém. Ostrava: Amosium, 1995. ISBN 80-85498-27-8.Spousta, Základní výchovné činnosti třídního učitele.. Základní výchovné činnosti třídního učitele. Vážanský, M., Smékal, V. Základy pedagogiky volného času. Brno:Print-Typia, 1995.

Požadavky

Znalosti a dovednosti získané v již absolvovaných pedagogických, speciálně pedagogických a psychologických disciplínách. Student prostuduje a ke zkoušce písemně zpracuje 2 monografie, zaměřené na konkrétní didaktický problém. U zkoušky student prokáže znalost teoretických základů obecné didaktiky a schopnost reflexe dané problematiky."Pokud student splní výše uvedené požadavky získá 30 bodů. Za zkoušku může získat 0-70 bodů (min. 36 bodů). Body za splněné požadavky a za zkoušku se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU".100 - 91 bodů výborně 90 - 71 bodů velmi dobře 70 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Josef Mrhač, CSc.

Vyučující

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.