Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurikulum ZŠ a SŠ (KPD / NKURI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / NKURI - Kurikulum ZŠ a SŠ, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu kurikulum. Formy/roviny existence kurikula. Vztah k pojmům obsah vzdělání a učivo. Formální, neformální a skryté kurikulum.2. Cíle výuky. Vymezování cílů, klasifikace výukových cílů (B. S. Bloom). Vztah cílů a učebních úloh. Taxonomie učebních úloh D. Tollingerové. Formulování a zadávání úloh, určování kognitivní náročnosti učebních úloh.3. Teorie kurikula - kurikulum minulosti a současnosti, filozofické koncepce kurikula, empirické a praktické směry. Zprostředkující a vstřícný model kurikula.4. Kurikulum projektované v dokumentech školské politiky a vzdělávací praxe - národní kurikulum, Bílá kniha, tradiční dokumenty (učební plány a učební osnovy), moderní dokumenty (vzdělávací standardy a vzdělávací programy).5. Podstata současné kurikulární reformy v ČR. Přednosti a případná úskalí. Implementace reformy.6. Rámcové vzdělávací programy - klíčové kompetence, vzdělávací oblasti a obory, očekávané výstupy, učivo. Charakteristika průřezových témat, rámcový učební plán. Struktura a obsah školního vzdělávacího programu.7. Tvorba kurikula - základní postupy a modely (projekt vyučovacích předmětů, projekt core curriculum, obsahová a operační dimenze kurikula, Tylerův princip konstrukce kurikula).8. Učebnice - podstata, vymezení pojmu, druhy školních didaktických textů. Funkce učebnice, základní strukturní prvky učebnice.9. Metody analýz učebnic v praxi. Vlastnosti "dobré" učebnice. Obtížnost učebnice a její měření, přehlednost učebnice (prostředky makrostrukturace a mikrostrukturace), hodnocení obrazového materiálu v učebnici (vztah text - obraz, funkce obrazového materiálu), základní typy učebních úloh v učebnici.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost platných školských kurikulárních dokumentů,- znalost základních teorií kurikula,- dovednost formulovat cíle výuky (v kognitivní, afektivní i psychomotorické doméně),- dovednost posoudit náročnost učební úlohy,- dovednost navrhovat kurikulum pro vlastní školu,- dovednost odborně analyzovat a hodnotit učebnice.

Literatura

SIKOROVÁ, Z. Hodnocení a výběr učebnic v praxi. Ostrava : OU, 2007. ISBN 978-7368-412-6.PRŮCHA, J. Kurikulum: obsah školní edukace. In J. Průcha, Moderní pedagogika 4. přepracované a aktualizované vydání. Praha: Portál, 2013. MAŇÁK, J., JANÍK, T., ŠVEC, V. Kurikulum v současné škole. Brno : Paido, 2008. PASCH, M. (et al). Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině (Jak pracovat s kurikulem). Praha : Portál, 2005. Rámcový vzdělávací program pro gymnázia. [online]. Praha : Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2007. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (verze platná od 1. 9. 2013). Praha : MŠMT, 2013. PRŮCHA, J. Učebnice: teorie a analýzy edukačního média. Brno : Paido, 1998. JANÍK, T., MAŇÁK, J., KNECHT, P. Cíle a obsahy školního vzdělávání a metodologie jejich utváření. Brno : Paido, 2009. WALTEROVÁ, E. Kurikulum. Proměny a trendy v mezinárodní perspektivě. Brno : Masarykova univerzita, 1994. Národní program rozvoje vzdělávání v České republice. Bílá kniha. [online]. Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2001. Rámcové vzdělávací programy pro odborné vzdělávání. [online]. Praha : Národní ústav odborného vzdělávání, 2009.

Požadavky

- Zpracování tematického celku z vlastního aprobačního předmětu z hlediska klíčových kompetencí žáka nebo z hlediska průřezových témat Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.- Skupinová nebo párová analýza dvou paralelních učebnic podle předložené metodiky.Pokud student splní výše uvedené požadavky, získá 30 bodů. - Vědomostní test v rozsahu učiva předmětu (úspěšnost 70 %): 0-70 bodů.Body se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 91 bodů výborně 90 - 71 bodů velmi dobře 70 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.