Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hospitační praxe (KPD / PRAXH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / PRAXH - Hospitační praxe, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- exkurze v zařízeních primárně orientovaných na výchovu (seznámení s prostředím, základní dokumenty, organizace a typy činností):Dům dětí a mládeže, Marie Majerové 1772, Ostrava - Poruba 708 00.Soukromá základní škola, s.r.o., ul. Pasteurova, Ostrava-Vítkovice.Církevní základní škola a mateřská škola Přemysla Pittra, ul. Jungmannova 349/3, Ostrava-Přívoz.Dětský domov, Reymontova 2a, č.p. 584, Ostrava - Hrabová, 720 00.Výchovný ústav, Slezská 23, Ostava - Hrabůvka 720 00.Diagnostický ústav Bohumín Šunychl, odl. Pracoviště Ostrava, Hájkova 8, Ostrava - Přívoz, 702 00.

Získané způsobilosti

Student:- je schopen orientovat se v pedagogických odborných zdrojích (tištěných i elektronických),- dokáže identifikovat a analyzovat specifika činností v jednotlivých výchovných zařízeních,- je schopen základního hodnocení pozitiv a negativ konkrétních výchovných zařízení.

Literatura

VAŠUTOVÁ, J. Kapitoly z pedagogiky. Praha, 1998. Němec, J. a kol. Kapitoly ze sociální pedagogiky a pedagogiky volného času. Brno: Paido, 2002. ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. Kompendium obecné a vývojové psychologie. Ostrava : OU, 2004. MALACH, J. Obecná pedagogika. Ostrava: PdF OU, 2002. PRŮCHA, J., MAREŠ, J., WALTEROVÁ, E. Pedagogický slovník. 3. rozšířené vydání. Praha : Portál, 1998. HODAŇ, B. Volný čas a jeho současné problémy. Olomouc: UP, 2002. Vážanský, M., Smékal, V. Základy pedagogiky volného času. Brno:Print-Typia, 1995.

Požadavky

Student se zúčastní hospitační praxe ve vybraných zařízeních. Podmínkou pro udělení zápočtu je alespoň 90% účast na praxi.Student v průběhu semestru zpracuje písemné zprávy z praxe dle instrukcí (konceptu) vyučujícího. Zprávy obsahují výčet legislativních a kurikulárních dokumentů, které jsou pro dané zařízení závazné, obsahovou náplň institucí, obecnou charakteristiku klientely apod. Součástí zpráv je vyjádření vlastní reflexe k dané problematice a diskuse aktuálních problémů navštívených institucí. Rozsah každé zprávy se pohybuje v rozmezí 1-2 normostran.Předmět nelze absolvovat během zahraničního pobytu.

Garant

Mgr. Iva Červenková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Iva Červenková, Ph.D.