Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Andro-edukační diagnostika (KPD / XAEDG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XAEDG - Andro-edukační diagnostika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vědecké základy diagnostiky dospělých. Místo diagnostiky ve vzdělávaní dospělých. Význam diagnostiky pro účastníka a lektora.2. Diagnostické kompetence andragoga jako realizátora diagnostického procesu. Autodiagnostika v práci andragoga.3. Funkce diagnostikování. Diagnostický proces a jeho fáze.4. Zásady diagnostikování. Chyby při poznávaní osobnosti vzdělávaného jedince.5. Typologie diagnostických procedur (hodnocení formativní a sumativní, heterodiagnostika a autodiagnostika, externí a interní, kvalitativní a kvantitaivní, autentické a umělé, kvalifikované a laické aj.).6. Diagnostika v procesu vzdělávání a učení se - vstupní, průběžná, výstupní diagnostika.7. Vstupní diagnostika. Poznávání potřeb účastníka jako základní východisko přípravy projektu vzdělávání.8. Průběžná a výstupní diagnostika.9. Diagnostické metody ve vzdělávání dospělých.10. Komplexní poznávání osobnosti vzdělávaného. Vzdělávaný jako hodnocený subjekt. Diagnostika stylů učení dospělého jako faktor efektivity učení. Prezentace výsledků učení a vzdělávání dospělých, etické aspekty.11. Diagnostika sociálního prostředí, subjektivných podmínek a jiných příčin determinujících úspěch nebo neúspěch účastníků různých forem vzdělávaní. Diagnostika klimatu a sociálních vztahů ve skupině vzdělávaných dospělých. Metody a využití výsledků.12. Významná diagnostická zjištění a jejich využití v procesu vzdělávání a učení se dospělých: Mezinárodní výzkum dospělých PIAAC (Programme for International Assessment of Adult Competencies) a další.13. Andragogická poradenská diagnostika. Diagnostické a metody techniky v poradenství: interwiev, anamnéza aj.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost androdiagnostických pojmů, zásad a metod, diagnostikování dospělých účastníků vzdělávání a učení se, - dovednost vhodně a efektivně využívat základních diagnostických metod ve vstupní, průběžné i finální fázi osvojovacího procesu (nebo procesu poradenského), náležitě interpretovat zjištěná data, vhodně je sdělovat účastníkům a adekvátně využívat k projektování a řízení (sebe) vzdělávání, - kompetenci diagnostickou spočívající ve správném výběru vhodných diagnostických procedur (metod a technik) k naplnění zamýšlených diagnostických funkcí při respektování zejména etických norem a požadavků na efektivitu.

Literatura

PIROHOVÁ, I. Andragogická diagnostika. Prešov : Akcent Print, 2008. ISBN 978-80-89295-11-1.KALNICKÝ, J. Didakticko-psychologická diagnostika. In Systémová andragogika. s. 126-130. Ostrava : Repronis, 2007. ISBN 978-80-7368-489-1.Mezinárodní výzkum dospělých PIAAC (Programme for International Assessment of Adult Competencies). SVOBODA, M. Psychologická diagnostika dospělých. Praha : Portál, 1999. MATULČÍK, J. Adragogická diagnostika. In Vzdelávanie dospelých r.9/2004, č. 1. s. 93-94. Bratislava, 2004. MALČÍK, M., SEBEROVÁ, A. Autoevaluace školy - od teorie k praxi a výzkumu. Ostrava : PdF OU, 2010. ISBN 978-80-7368-759-5.PORUBSKÁ, G., HATÁR, C. Kapitoly z andragogiky pre pomáhajúce profesie. Nitra : PF UKF, 2009. ISBN 978-80-8094-597-8.OBST, O. Metody pedagogické diagnostiky dospělých. Olomouc : UP, 1983. MALACH, J. Pedagogická diagnostika pro učitele. Ostrava : Pedagogická fakulta OU, 2008. ISBN 978-80-7368-551-5.HRABAL, V. Pedagogicko-psychologická diagnostika žáka s úvodem do diagnostické aplikace statistiky. Praha : Karolinum, 2002.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce.2. Znalost povinné literatury.3. Vypracování 10-15 minutové prezentace s využitím Power Pointu.4. Odevzdání písemné verze v požadované struktuře.Pokud student splní výše uvedené požadavky získá 30 bodů. Za zkoušku může získat 0-70 bodů (min. 36 bodů). Body za splněné požadavky a za zkoušku se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 91 bodů výborně 90 - 71 bodů velmi dobře 70 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PhDr. Josef Malach, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Josef Malach, CSc.