Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika (KPD / XDIDA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XDIDA - Didaktika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Proces vyučování - učení se, jeho kategorie a jejich funkce a možnosti vytváření procesuálních modelů.2. Proces vyučování - učení se z hlediska plánování, rozhodování a řízení a jeho fáze.3. Vybrané teorie vzdělávání se zaměřením na vzdělávání dospělých - spiritualistické, personalistické, kognitivně-psychologické, technologické sociální a akademické teorie.4. Zkušenostní teorie učení, Kolbův cyklus učení. Transformativní učení.5. Zákonitosti procesu vyučování - učení se. Specifika vzdělávání dospělých.6. Řídící subjekt vzdělávání dospělých, jeho kompetence, profesní požadavky, specifikace podle vybraných kritérií.7. Řízený subjekt - pojetí jeho rolí ve vybraných teoriích vzdělávání dospělých, sebevzdělávání a jeho uplatnění v praxi. Učební styly dospělých.8. Cíl jako určující kategorie procesu vzdělávání, jeho funkce, domény, formulace, taxonomie. Profesní standardy. Učební úlohy a jejich taxonomie.9. Strategie vzdělávání, jejich třídění a volba (organizační formy výuky, vyučovací metody). Současné vzdělávací technologie a jejich perspektivy.10. Hodnocení v procesu vzdělávání a sebevzdělávání, funkce, principy a metody hodnocení, výstupy a certifikáty.11. Motivace ve výuce, základní teorie motivace k učení, faktory ovlivňující motivaci k učení u dospělých.12. Vnější a vnitřní efekty vzdělávání dospělých, kvalita vzdělávání a její měření.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost klíčových didaktických kategorií;- znalost základních teorií vzdělávání a možnosti jejich praktické aplikace ve vzdělávání dospělých;- znalost repertoáru vyučovacích metod a organizačních forem výuky,- dovednost odůvodnit nejdůležitější zákonitosti procesu vyučování - učení se a posoudit efekt jejich praktických aplikací,- dovednost formulovat cíle výuky (v kognitivní, afektivní i psychomotorické doméně) a posoudit náročnost učební úlohy,- dovednost posoudit přednosti a nedostatky různých vyučovacích metod a organizačních forem,- schopnost pracovat s odbornou pedagogickou literaturou,- kompetence diagnostické, projektové a sociálně-komunikativní.

Literatura

BARTÁK, J. Jak vzdělávat dospělé. Praha : Alfa Nakladatelství, 2008. ISBN 978-80-87197-12-7.PETTY, G. Moderní vyučování. Praha : Portál, 2004. MALACH, J. Základy didaktiky. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. KNOWLES, M. S., HOLTON, E. F., SWANSON, R. A. Edukacja doroslych. Warszava : Wydawnictwo Naukowe, 2009. SITNÁ, D. Metody aktivního učení. Praha : Portál, 2009. OKOŃ, W. Wprowadzenie do dydaktyki ogólnej. Warszawa : Wydawnictvo Akademickie "Źak", 2003. ISBN 83-86770-21-X.MALACH, J. Klíčové kompetence lektora. Ostrava : PdF OU Ostrava, 2003. ISBN 80-7042-945-3.SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Grada, 2007. ISBN 80-85866-33-1.ŠKODA, J., DOULÍK, P. Psychodidaktika. Praha : Grada, 2011. BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha : Portál, 1998. ISBN 80-7178-216-5.KALHOUS, Z. OBST, O. a kol. Školní didaktika. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-253-X.Transformative Learning in Time of Crisis: Individual and Collective Chalenge. Procegings. Conferenc. Athens, 2011.

Požadavky

- Aktivní účast na tutoriálech.- Vypracování korespondenčních úkolů.- Splnění písemného testu konaného jako vstupní limit k ústní zkoušce.- Znalost povinné literatury a dovednost diskutovat na základě osvojených znalostí u zkoušky.Student bude komunikovat s vyučujícím prostřednictvím e-mailu nebo obecně využívaného LMS. Na prvním tutoriálu bude student informován o průběhu dalších tutoriálů a požadavcích na jeho samostudium."Pokud student splní výše uvedené požadavky získá 30 bodů. Za zkoušku může získat 0-70 bodů (min. 36 bodů). Body za splněné požadavky a za zkoušku se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU".100 - 91 bodů výborně 90 - 71 bodů velmi dobře 70 - 51 bodů dobře 50 - 0 bodů nevyhověl

Garant

doc. PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.