Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukační komunikace (KPD / XEDKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XEDKO - Edukační komunikace, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu interpersonální komunikace (formy, druhy, struktura, dynamika).2. Pedagogická komunikace (pojem, obsah, formy, pravidla).3. Teorie transakční analýzy.4. Projevy neverbální komunikace v edukačním procesu, komunikace obrazem, média.5. Bariéry v edukační komunikaci a jejich odstraňování.6. Naslouchání v procesu edukace.7. Problematika slovního hodnocení, sebereflexe edukátora, portfolio edukátora.8. Komunikace v týmu, kooperativní kompetence edukátora.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost základních pojmů vztahujících se k problematice komunikace a interakce, projevů verbální a neverbální komunikace a specifik obsahu, forem a pravidel pedagogické komunikace,- dovednost volit přiměřené komunikační prostředky vzhledem k situaci v edukační realitě, efektivně prezentovat obsah výuky, instituci i své aktivity, - kompetenci k odstranění komunikačních bariér mezi edukátorem a edukanty i mezi edukanty samotnými, k sebereflexi sebe sama jako komunikátora-edukátora, ke kooperaci s kolegy v týmu.

Literatura

MIKULÁŠTÍK, M. Komunikační dovednosti v praxi. Praha : Grada, 2010. VYBÍRAL, Z. Psychologie komunikace. Praha : Portál, 2009. GAVORA, P. Učitel a žáci v komunikaci. Brno : Paido, 2005. DE VITO, J. A. Základy mezilidské komunikace. Praha : Grada, 2008. SVATOŠ, T. Kapitoly ze sociální a pedagogické komunikace: teoretická minima a praktické náměty. Hradec Králové : Gaudeamus, 2006. KLAPETEK, M. Komunikace, argumentace, rétorika. Praha : Grada, 2008. SCHNEIDEROVÁ, A. Pedagogická komunikace. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. VYMĚTAL, J. Průvodce úspěšnou komunikací: efektivní komunikace v praxi. Praha : Grada, 2008. KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha : Karolinum, 2010. PALENČÁROVÁ, J., ŠEBESTA, K. Aktivní naslouchání při vyučování. Praha : Portál, 2006. MOSLEROVÁ, N. Interpersonální komunikace. Ostrava : PdF OU, 2004. KŘIVOHLAVÝ, J. Konflikty mezi lidmi. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-407-6.TEGZE, O. Neverbální komunikace. Praha : Computer Press, 2003. NELEŠOVSKÁ, A. Pedagogická komunikace v teorii a praxi. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0738-1.PEASE, A. Řeč těla. Praha : Portál, 2008.

Požadavky

- Aktivní účast ve výuce.- Znalost povinné literatury, samostudium.- Vypracování korespondenčních úkolů.- Recenze aktuální publikace z oblasti komunikace nebo edukační reality.Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Nikola Sklenářová, Ph.D.