Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika vzdělávání dospělých (KPD / XEVDO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XEVDO - Ekonomika vzdělávání dospělých, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět Ekonomiky vzdělávání dospělých (dále EVD) a charakteristika základních kategorií.2. Cíle, význam a funkce EVD; trendy pro 21. století.3. Obsah EVD.4. Investice do vzdělání - součást obecného životního stylu 21. století.5. Investice do lidského kapitálu z pohledu firmy.6. Vztahy vzdělání a ekonomiky - makroekonomické zaměření.7. Vnitřní ekonomika v oblasti vzdělávání - mikroekonomické zaměření.8. Racionalizace a efektivnost edukace dospělých - ekonomický a neekonomický rozměr.9. Určování a měření ekonomické efektivnosti vzdělání; náklady - rozpočet na edukační akci pro dospělé (vzorový manažerský kurz pro top-úroveň - v rozsahu 200 hod. prezenční výuky) - rozbor položek.10. Ekonomická návratnost investic do edukace dospělých - dlouhodobá, krátkodobá, výnosy ze vzdělávání v profesní a kulturní sféře.11. Ekonomická komparace efektivnosti uplatnění klasických metod a prostředků - a moderních metod a technologií v edukaci dospělých (aplikace na příkladě z praxe).

Získané způsobilosti

Student získá:- způsobilost pracovat s primární a sekundární literaturou; - schopnosti orientace v odborných pojmech/nebo upevnění si pojmů;- schopnost kriticky interpretovat jednotlivé složky odborného textu;- rozvíjení schopnosti analýzy a vyhodnocení výchozí situace;- schopnost vytvoření a zdůvodnění vlastního návrhu zefektivnění výchozí situace na základě výsledků provedené analýzy.

Literatura

PREINEROVÁ, A. Ekonomika vzdelávania. Bratislava, 1993. BENČO, J. Ekonomika vzdělávania. Bratislava, 1992. FLEISCHMANN, K., LIVEČKA, E. Problémy efektivnosti vzdělávání dospělých. Praha : SPN, 1987. VLČEK, J. A KOL. Ekonomie pro neekonomy. Praha : Codex Bohemia, 2000. ZIELKE, W. Jak racionálně studovat. Praha : Svoboda, 1984. REIZENTHALER, V. Problémy ekonomiky vzdělání. Brno, 1970.

Požadavky

Znalostní test.

Garant

Ing. Svatopluk Slovák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Svatopluk Slovák, Ph.D.