Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní andragogika (KPD / XKUAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XKUAN - Kulturní andragogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojem kulturní andragogika, její začlenění do systému vědních oborů, historicko-filosofický (antropologický) pohled.2. Pedagogika volného času v zrcadle andragogiky - historický kontext a východiska.3. Sebevzdělávání, sebereflexe, duševní hygiena, sebevýchova.4. Výběr z myšlenek významných filosofů a jejich podněty pro život v současném světě (např. Konfucius, LAoC, Sokrates, Platón, Aristoteles, Augustinus, Tomáš Akvinský, I. Kant, M. Scheler, P. Teilhard de Chardin, aj.).5. Pojmy - životní postoje, hodnoty, hodnotová orientace, životní styl, životní způsob, chuť k životu, resilience, frustrační tolerance, stres, konflikt, řešení konfliktů.6. Člověk v průběhu svého života, manželství, rodina, výchova dětí, mezigenerační problémy.7. Otázky multikulturality, xenofobie, rasismu, interkulturní psychologie.8. Kultura života a její východiska.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost historického kontextu v oblasti andragogiky a současných trendů;- dovednost vedoucí k sebereflexi, k sebepoznání, k sebevýchově; - kompetenci motivační vzhledem k sobě samému i k druhým;- kompetenci k realizaci kulturně-osvětových akcí.

Literatura

BENEŠ, M. Andragogika - teoretické základy. 216 s. Praha : Eurolex Bohemia, 2003. ISBN 80-86432-23-8.BARTOŇKOVÁ, H. Foucaultovo andragogické kyvadlo. Praha : MJF Praha, 2004. ISBN 80-86284-46-1.BENEŠ, M. Úvod do andragogiky. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-381-4.SENECA, L. A. O duševním klidu. Praha : Odeon, Baset, 1999. ISBN 80-207-1020-5.TOMAN, J. Jak zdokonalovat sám sebe. Praha : Svoboda, 1980. MÍČEK, L. Sebevýchova. Praha : SPN, 1988. PROKEŠOVÁ, M. Volný čas z hlediska kvality života. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2008. ISBN 978-80-7368-555-3.

Požadavky

- Znalost povinné literatury.- Písemný test.- Zpracování seminární práce k tématům vymezeným obsahem předmětu podle pokynů přednášejícího.Pokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.100 - 51 bodů započteno 50 - 0 bodů nezapočteno

Garant

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miriam Prokešová, Ph.D.