Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítače ve výuce a učení (KPD / XPCVU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XPCVU - Počítače ve výuce a učení, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Využívání technických prostředků ve výuce: z historie, zavádění počítačů a internetu do škol z hlediska hardware, software, uplatnění pedagogických principů, využití ve výuce, přípravy pedagogů.2. Současné trendy učení se s počítačem: využití ICT ve školách (Rámcový vzdělávací program), systémový přístup, školní informační systémy z hlediska jejich správy a rozvoje.3. Počítačem podporovaná výuka: strategie výuky v elektronickém prostředí, počítačem podporované experimenty, Gagného model události výuky, Bloomova taxonomie v digitálním světě, Kolbův cyklus učení; direktivní a konstruktivní postupy.4. Programované vyučování: jeho charakteristika, Skinnerova teorie učení, koncept výuky podle Tollingerové.5. Komponenty počítačové výuky (výukové objekty): koncepce, jejich znovupoužitelnost, multimediální objekty, metadata, digitální knihovny výukových objektů.6. Počítačové výukové programy: jejich tvorba a hodnocení; fáze návrhu výuky - model ISD (ADDIE).eLearning: pojetí, jednotlivé komponenty, online výukové prostředí, systémy řízení eLearningu (LMS), blended learning.7. Role internetu ve vzdělávání: vliv příbuzných oborů, metodika aplikace internetu ve vzdělávání, internetové projekty; WebQuest.Paradigma kolektivismus: učení se v sociálních sítích, chápání informačních struktur v síti.

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost historie používání technických prostředků ve výuce,- schopnost vymezit používání počítačů a internetu v různých metodách a formách výuky,- schopnost orientovat se v současných trendech organizace počítačem podporované výuky,- schopnost posoudit a hodnotit počítačové výukové programy,- dovednost vytvořit výukové objekty a pracovat s nimi,- znalost koncepce distančního vzdělávání,- schopnost orientovat se a používat eLearningu pro výuku,- kompetence k integraci ICT v edukačním procesu.

Literatura

ZLÁMALOVÁ, H. Distanční vzdělávání a e-learning: učební text pro distanční studium. Praha : Univerzita J. A. Komenského, 2008. ISBN 978-80-86723-56-3.KAPOUNOVÁ, J., PAVLÍČEK, J. Počítače ve výuce a učení. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-265-3.MALČÍK,M., MECHLOVÁ, E. a kol. Rozvíjení klíčových kompetencí v přírodovědném vzdělávání na středních školách s podporou informačních technologií. Ostrava : Ostravská univerzita v Ostravě, 2012. KOLIBÁČ, R. eLearning - moderní forma vzdělávání. Ostrava : OU, 2003. ISBN 80-7042-970-4.BEDNAŘÍKOVÁ, I. Jak psát studijní text pro distanční vzdělávání. Ostrava : Ostravská univerzita, 2004. ISBN 80-7042-981-X.BEDNAŘÍKOVÁ, I. Jak psát studijní text pro distanční vzdělávání. Ostrava : Ostravská univerzita, 2004. ISBN 80-7042-981-X.MALČÍK, M. Řízení vzdělávacích projektů. Ostrava : Ostravská univerzita, 2012. BENEŠ, P. a kol. Vzdělávání pro život v informační společnosti. Praha : Univerzita Karlova, 2003. ISBN 80-7290-198-2.

Požadavky

1. Aktivní účast na tutoriálech.2. Znalost povinné literatury.3. Vypracování korespondenčních úkolů.4. Písemný test k zápočtu bude realizován formou testu v eLearningovém systému MOODLE.

Garant

doc. RNDr. Martin Malčík, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Martin Malčík, Ph.D.