Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesní andragogika (KPD / XPROA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XPROA - Profesní andragogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Profesní andragogika - vymezení problematiky v systému vzdělávání dospělých, základní pojmy, předmět;2. Vzdělávání dospělých v organizacích a jeho metody - na pracovišti, mimo pracoviště, teoretické, praktické apod;3. Lektor v profesních vzdělávání dospělých - typy lektorů, kompetence lektora, příprava, realizace a hodnocení lektorské činnosti, vzdělávání lektorů firemního resortního vzdělávání;4. Realizace vzdělávacího programu - analýza a identifikace vzdělávacích potřeb, tvorba a vyhodnocování vzdělávacího programu, financování vzdělávacích programů;5. Kompetence v kurikulu vzdělávání dospělých - pojem kompetence, struktura, znaky a dělení kompetencí, klíčové kompetence v kurikulu primárního, sekundárního a terciálního vzdělávání;6. Kompetenční pojetí rozvoje lidských zdrojů - požadavky trhu práce v oblastí kompetencí, rozvoj zaměstnanců zaměřený na kompetenční přístup (CBM), kompetenční modely v organizaci;7. Rozvoj znalostní organizace - intelektuální kapitál a jeho rozvoj, využívání dat, informací a znalostí v organizacích, proměny znalostí;8. Strategie, koncepce a podmínky resortního a firemního vzdělávání;9. Rekvalifikace, reprofesionalizace, trh práce, pracovní mobilita, flexibilita, pracovní jistoty (=flexikurita).

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost problematiky vzdělávání dospělých v podniku, přípravy, realizace a vyhodnocení vzdělávacího programu (projektu), problematiky andragogické didaktiky včetně lektorských dovedností;- dovednost interpretovat jednotlivé složky odborného textu a odborné pojmy, analyzovat odborný text, prezentovat vybraný text;- kompetenci k učení, komunikaci, samostatnosti, orientaci v informacích a jejich zpracování.

Literatura

VODÁK, J. Efektivní vzdělávání zaměstnanců. Praha : Grada, 2007. VETEŠKA, J. Kompetence ve vzdělávání dospělých. Praha : Univerzita Jana Amose Komenského Praha, 2010. BARTÁK, J. Profesní vzdělávání dospělých. Praha : Univerzita Jana Amose Komenského Praha, 2007. MUŽÍK, J. Řízení vzdělávacího procesu. Andragogická didaktika. Praha : Wolters Kluver ČR, a.s., 2011. BENEŠ, M. Andragogika. Praha : Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2580-2.ARMSTRONG, M. Řízení lidských zdrojů. Praha : Grada, 2002. MALACH, J. Systémy vzdělávání dospělých. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. MALACH, J., ZAPLETAL, B. Vybrané problémy andragogiky (distanční opora). Ostrava : PdF OU, 2005. ISBN 80-7368-043-2.KELLER, J. Vzdělanostní společnost. Praha : SLON, 2008.

Požadavky

1. Povinnost studenta v průběhu semestru aktivně spolupracovat na plnění úkolů daných studijní oporou.2. Znalost povinné literatury.3. Aktivně vystoupit s připravenou prezentací a účastnit se diskusí na seminářích - témata budou zadána první hodinu výuky.4. Podmínkou k vykonání zkoušky je vypracování seminární práce na téma, které zadá vyučující první hodinu výuky.

Garant

Mgr. Milan Chmura, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milan Chmura, Ph.D.