Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací pedagogika a andragogika (KPD / XSRPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / XSRPA - Srovnávací pedagogika a andragogika, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Srovnávací pedagogika a srovnávací andragogika - předmět, základní pojmy, informační zdroje.2. Tendence vývoje vzdělávání ve vyspělých zemích (EU, OECD).3. Preprimární a primární školství v zemích EU a OECD - struktura a trendy vývoje.4. Sekundární a terciární školství v zemích EU a OECD - struktura a trendy vývoje.5. Celoživotní učení a další vzdělávání ve vybraných zemích - účast na dalším vzdělávání, typy institucí, vzdělávání školitelů a trendy vývoje.6. Legislativní rámec, řízení, financování a certifikace v dalším vzdělávání v zemích EU

Získané způsobilosti

Student získá:- znalost základních trendů ve vývoji školství v zahraničí z hlediska celoživotního vzdělávání;- znalost řešení problémů celoživotního učení a dalšího vzdělávání v různých zemích ve srovnání s ČR;- dovednost srovnávat vzdělávací systémy;- dovednost posuzovat české školství v mezinárodním kontextu.

Literatura

Formální vzdělávání dospělých: koncepce a praxe v Evropě [on line]. Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, 2011. Český překlad Ústav pro informace ve vzdělávání, 2011 [cit. 27. 1. 2012]. 2011. ŠKODA, K. Komparativní andragogika. Olomouc : UP, 1994. PRŮCHA, J. Srovnávací pedagogika. Praha : Portál, 2006. EURYDICE. Information on Education Systems and Policies in Europe [on line]. European Commission - EACEA (Executive Agency: Education, Audiovisual and Culture) [cit. 2011-08-09]. OECD: Education [on line]. Organization for Economic Cooperation and Development. Education Topic. [cit. 2011-08-09]. České školství v mezinárodním srovnání. Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010. (Publikace projektu INES) [on line]. Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2010. Key Data on Education in Europe 2009 [on line]. Brussels : Education, Audiovisual and Culture Executive Agency EC, 2009.

Požadavky

- Písemná práce - srovnávací analýza vybraného zahraničního systému celoživotního vzdělávání a českého systému s důrazem na další vzdělávání (struktura, organizace, financování, řízení, evaluace, vzdělávání pedagogických pracovníků). Rozsah 5-7 s.: 30 bodů.- Zápočtový vědomostní test (úspěšnost 70 %): 0-70 bodů.Body se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 51 bodů započteno 0 - 50 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.