Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy didaktiky s praxí (KPD / ZDPX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / ZDPX - Základy didaktiky s praxí, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktika jako věda o výuce.2. Interakce a komunikace ve výuce.3. Cíle výuky - typologie, formulace, využití.4. Učební úlohy - typologie, kognitivní náročnost.5. Vyučovací metody - základní charakteristiky, dělení podle J. Maňáka a I. J. Lernera.6. Organizační formy a materiálně - didaktické prostředky.7. Příprava učitele na výuku, didaktická analýza učiva.

Získané způsobilosti

- znalost základních didaktických kategorií a schopnost jejich klasifikace,- schopnost formulovat cíl výuky v kognitivní, psychomotorické a afektivní doméně,- dovednost aplikovat teoretické poznatky na pozorovaných vyučovacích hodinách,- dovednost posoudit pozorované hodiny z hlediska didaktické teorie,- dovednost didakticky analyzovat učivo,- kompetence diagnostická, sociálně-komunikativní a projektová.

Literatura

KURELOVÁ, M. a kol. Kapitoly z obecné didaktiky. Ostrava: PF OU, 1999. PETTY, G. Moderní vyučování. Praha: Portál, 2003. MAŇÁK, J. Nárys didaktiky. Brno : PdF MU, 2001. SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Grada, 2007. ISBN 80-85866-33-1.PRŮCHA, J., MAREŠ, J., WALTEROVÁ, E. Pedagogický slovník. 3 rozšířené vydání. Praha: Portál, 1998. KALHOUS, Z., OBST, O. Školní didaktika. Praha : Portál, 2001. Bertrand, I. Soudobé teorie vzdělávání. Praha: Portál, 1998. KURELOVÁ, M. Učitelská profese v teorii a praxi. Ostrava : PdF OU, 1998. Průcha, J. Vzdělávání a školství ve světě. Praha: Portál, 2000.

Požadavky

- Student v průběhu semestru písemně zpracuje podle pokynů vyučujícího protokoly z náslechů hodin na daném typu školy. - Předloží seminární práci na vybrané pedagogické téma a vytvoří didaktickou analýzu učiva.Pokud student splní výše uvedené požadavky, získá 30 bodů. - Zápočet bude udělen na základě úspěšného vykonání testu (požaduje se úspěšnost 70 %): 0-70 bodů.Body se sčítají. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU:100 - 51 bodů započteno 0 - 50 bodů nezapočteno

Garant

PhDr. Zuzana Sikorová, Ph.D.