Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy pedagogiky (KPD / ZPDLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / ZPDLF - Základy pedagogiky, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Metodologické otázky pedagogiky - pojetí a předmět, filozofická, společenská a systémová východiska, integrační a diferenciační kritérium dělení ped. věd, výzkum v pedagogice2. Základní pedagogické kategorie a pojmy - cíle výchovy, základní podmínky pro realizaci záměrné výchovy, prostředky výchovy v širším slova smyslu a jejich uplatnění ve výchovně vzdělávacím procesu: znaky a charakteristiky VVP, organizační formy vyučování a výchovy, obsah výchovy, zásady, metody a materiálně didaktické prostředky uplatňované ve výchově a vzdělávání. Subjektivní a objektivní činitelé výchovy. Výchovné prostředí rodinné, školní a mimoškolní výchovy3. Česká výchovně vzdělávací soustava - její vývoj, vzdělávací a školská politika a současný stav české VVS. Základní informace o vzdělávání v zemích EU, srovnání4. Alternativní pedagogika a škola ve vztahu k tradici české školy - J. A. Komenský, myšlenky a názory, reformní pedagogické proudy a současné alternativy v pedagogice a škole za zvýraznění působení pokrokového učitelstva mezi světovými válkami

Získané způsobilosti

Student umí a zná význam a úkoly pedagogiky ve výchově a vzdělávání. Dokáže vysvětlit základní kategorie a pojmy obecné pedagogiky a ovládá je. Využívá jich v sebepoznání a v sebevýchově. Umí srovnat vývojové etapy českého školského systému a postavení našeho školství ve vztahu k EU. Je způsobilý pracovat s obecně pedagogickými kategoriemi a pojmy v oblasti výchovy ke zdraví.

Literatura

PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha : Portál, 2007. ISBN 80-7178-631-4.MALACH, J. Obecná pedagogika. Ostrava : Ostravská univerzita, 2002. SKALKOVÁ, J. Pedagogika a výzvy nové doby. Brno : Paido, 2004. ISBN 80-7315-060-3.MALACH, J. Pedagogika jako obecná teorie edukace. Ostrava : PdF OU, 2007. ISBN 978-80-7368-291-0.MRHAČ, J. Teorie a praxe školského managementu - řízení výchovy a vzdělávání. Ostrava : CDV PDF OU, 2005. ISBN 80-7368-064-5.PRŮCHA, J. Vzdělávání učitelů. Pedagogická revue č. 5, 2002. SVOBODOVÁ, J., JŮVA, V. Alternativní školy. Brno : Paido, 1996. ISBN 80-85931-19-2.PRŮCHA, J. Pedagogická encyklopedie. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-546-2.PRŮCHA, J., MAREŠ, J., WALTEROVÁ, E. Pedagogický slovník. Nové, rozšířené a aktualizované vydání. Praha : Portál, 2009. PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky. Praha : Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-567-7.EGER, L. Řízení školy při zavádění školního vzdělávacího programu. Plzeň :, 2006. ISBN 80-7238-583-6.GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno : PAIDO, 2010. ISBN 978-80-7315-185-0.

Požadavky

a) Zpracování seminární práce k tématům vymezeným obsahem předmětu podle pokynů přednášejícího na téma, které bude stanoveno na počátku semestru a bude se týkat aktuálních otázek školské a vzdělávací politiky (např. problematiky sociálně patologických jevů)b) splnění písemného testu ze základních pedagogických pojmů konaného jako vstupní limit k ústní zkoušcec) vykonání ústní zkouškyd) aktivní účast ve výuceRozsah a obsahové zaměření individuálních prací studentů a způsob kontroly Přímá výuka probíhá v rozsahu 6 hodin formou seminářů s diskusí nad zadanými úkoly.Na začátku výuky daného předmětu jsou studenti seznámeni s jednotlivými tematickými okruhy, které budou odprezentovány, případně s okruhy, které si vzhledem k časovým možnostem bude muset student nastudovat samostatně. Dále budou studenti seznámenis odbornou literaturou k daným tematickým okruhům - základní, rozšiřující i doporučenou. Jádrem přímé výuky bude prezentace vybraných témat vyučujícím, jádrem nepřímé výuky bude samostudium a četba odborné literatury. Výstupem bude zpracování seminární práce, která se stane významným doplňujícím podkladem ke klasifikaci. Rozsah seminární práce max. 5 stran textu (podrobné požadavky k formátování text budou verdeny podrobněji na semináři). Zpracování je možné konzultovat s vyučujícím osobně nebo elektronicky. Součástí nabídky jsou vyčleněné konzultační hodiny vyučujícího.Studenti budou kromě doporučené literatury individuálně studovat opory pro distanční studium: BOLKOVÁ, G. Teze k problematice Obecné pedagogiky. Ostrava : Ostravská univerzita, 2003. ISBN 80-7042-233-5. MALACH, J. Pedagogika jako obecná teorie edukace. Ostrava : PdF OU, 2007. ISBN 978-80-7368-291-0.Informace obdrží studenti v prvních lekcích.

Garant

doc. PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.doc. PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.