Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie I (KPE / 1PSR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 1PSR1 - Psychologie I, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie a historický nástin psychologie jako vědy.2. Základní paradigma a cesty ke zkoumání psychiky. (Hlavní psychologické směry a osobnosti.)3. Aplikované a akademické psychologické disciplíny. (Rozdělení a deskripce.)4. Osobnost z pohledu různých psychologických směrů.5. Základní pojmové kategorie, adaptace, činnost, maladaptace.6. Psychika, vědomí, nevědomí, chování, prožívání. (Biologické a sociokulturní základy psychiky.)7. Emoce a city, proces motivace člověka, pudy a potřeby.8. Zájmy, hodnoty a ideály. (Hodnotové žebříčky a časová relativita jednotlivých hodnot.)9. Náročné životní situace a obranné mechanismy.10. Kognitivní procesy I.: pozornost, vnímání, představy a fantazie. (Mentální reprezentace a kognitivní styly.)11. Kognitivní procesy II.: myšlení a řeč, paměť a učení, mentální a emoční inteligence, tvořivost. (Úspěšná inteligence a co měří testy IQ.)12. Metodologie a metody v psychologii.13. Strategie výzkumu, kvantitativní a kvalitativní přístup. (Problematika zkoumání pomocí psychologických metod.)

Získané způsobilosti

Ovládá základní psychologickou terminologii.Aplikuje získané kompetence - uvažování v psychologických souvislostech.Získává schopnost samostatně aplikovat získané poznatky na praktické činnosti.Osvojuje si znalost hlavních psychologických směrů a teorií.Kombinuje základní informace o psychologických funkcích, procesech a názorech na fungování psychiky.

Literatura

Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha: Portál, 2000. Nakonečný, M. Encyklopedie obecné psychologie. Praha : Academia, 1997. Sternberg, R., L. Kognitivní psychologie. Praha: Portál, 2002. Nakonečný, M. Lexikon psychologie. Praha : Vodnář, 1995. Hill, G.:. Moderní psychologie. Praha: Portál, 2004. NAKONEČNÝ, M. Motivace lidského chování. Praha : Academia, 1996. Smékal, V. Poznávání a utváření osobnosti. Brno: Barister a Principal, 2002. Šimíčková-Čížková, J. Poznávání duševního života člověka. Olomouc : UP, 2003. Hartl, P., Hartlová, H.:. Psychologický slovník. Praha: Portál, 1999. Janoušek, J., Hoskovec, J., Štika, J.:. Psychologický výkladový atlas. Praha: UK, 1993. Atkinsonová, R. L., a kol. Psychologie. Praha: VP, 1995. Hoskovec, J.:. Psychologie. Praha: TRITON, 2001. Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Praha : Academia, 1995. PAULÍK, K. Úvod do psychologie. Ostrava : PdF OU, 2006. Kohoutek, R.:. Základy užité psychologie. Praha: Cerm, 2002.

Požadavky

K udělení zápočtu student prezentuje seminární práci v rozsahu 3 - 5 stran (A4) na vybrané téma po dohodě s vyučujícím s využitím minimálně jedné monografie. Aktivní účast a přístup v diskusi probíraných témat, docházka 80% (ve shodě s platným studijním řádem Čl.6, odst.11, 12, v návaznosti na Čl.2, odst. 6.)

Garant

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radim Badošek, Ph.D.