Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie dospívání (KPE / 22OSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 22OSP - Psychologie dospívání, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývojová periodizace, diferenciace jednotlivých etap období dospívání.2. Základní teorie vývoje (Freud, Erikson, Piaget).3. Tělesné změny a motorický vývoj v období prepuberty.4. Kognitivní vývoj a změny v poznávacích procesech v období prepuberty.5. Emocionální a sociální změny v prepubertě.6. Období puberty - tělesná proměna a motorický vývoj.7. Rozvoj kognitivních funkcí v pubertě.8. Formování osobní identity a utváření hodnot v období puberty.9. Emocionální vývoj a socializace v období puberty.10. Hlavní vývojové úkoly v období adolescence.11. Socializace adolescentů, problematika profesní přípravy a volby povolání.12. Vývojová rizika v období dospívání.

Získané způsobilosti

Znalost specifičtěji zaměřené problematiky vývojové psychologieZnalost vývojových zákonitostí v období dospíváníZnalost teorií diferenciace období dospíváníDovednost aplikace teorií (procvičování v seminářích)Kompetence v poradenském přístupu při volbě povoláníZnalost rizikových bodů v období dopíváníDovednost v psaní seminární práce a její prezentace

Literatura

MACEK, P. Adolescence. Praha : Portál, 1999. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha : Portál, 2004. ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2003. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 2006. PAVLAS, I., VAŠUTOVÁ, M. Vývojová psychologie I. Ostrava : PdF OU, 1999. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie I. Dětství a dospívání. Olomouc : UP, 2003.

Požadavky

Zpracování písemné práce v rozsahu tří normalizovaných stran na jedno téma dle vlastního výběru (po dohodě s vyučujícím), aktivní přístup, diskuze o probíraných tématech.

Garant

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jitka Šimíčková-Čížková, CSc.