Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy patopsychologie (KPE / 22PSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 22PSA - Základy patopsychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychopatologie, příčiny, diagnostika a terapie psychických poruch.2. Příčiny psychických poruch. Devalvační faktory v rodině a školním prostředí.3. Dítě s problémy školního neprospěchu.4. Nepřízpusobivé chování, hyperaktivita.5. Problémové chování porušující sociální normy, agresivita, šikana.6. Osobnost dítěte s poruchami chování, vztahy ke spolužákům, učiteli a rodičům.7. Dítě a dospívající s citovými problémy. Úzkost, strach, smutek, deprese.8. Týrané a zneužívané dítě.9. Neurotické projevy v dětském věku a dospívání.10. Dítě a dospívající s problémy komunikace, charakteristické rysy osobnosti vadně mluvícího člověka.11. Sociokulturní handicap ve škole. Děti emigrantů, menšinových etnik.12. Drogové závislosti a školní prostředí. Dítě, kouření, alkohol.13. Stručný přehled duševních nemocí.

Literatura

ŘÍČAN, P., KREJČÍŘOVÁ, D. a kol. Dětská klinická psychologie. 3. vyd. Praha : Grada Publishing, 1997. VÁGNEROVÁ, M. Psychologie problémového dítěte školního věku. Praha : UK, 1997. VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha : Portál, 1998. MLČÁK, Z. Základy psychopatologie. Ostrava : PdF OU, 2003. ŘÍČAN, P. Agresivita a šikana mezi dětmi. Praha : Portál, 1995. RIEFOVÁ, S. F. Nesoustředěné a neklidné dítě ve škole. Praha : Portál, 2000. MUNDEN, A., ARCELUS, J. Poruchy pozornosti a hyperaktivita. Praha : Portál, 2001. LANGMEIER, J., MATĚJČEK, Z. Psychická deprivace v dětství. Praha : Avicenum, 1974. Weiss, P. Sexuální zneužívání dětí. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-0929-3.DUNOVSKÝ, J., MATĚJČEK, Z., DYTRYCH, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Grada, 1995. SELIKOWITZ, M. Dyslexie a jiné poruchy učení. Praha : Grada, 2001. MATĚJČEK, Z. a kol. Náhradní rodinná péče. Praha : Portál, 1999. KLOUBEK, M. Sexuálně zneužité děti. Praha : BKB, 1995. TRAIN, A. Specifické poruchy chování a pozornosti. Praha : Portál, 1997.

Požadavky

Student zpracuje vybrané téma formou eseje v rozsahu 3 - 5 normostran. Ústní zkouška bude probíhat jako rozprava k danému tématu.

Garant

PhDr. Petr Šišák

Vyučující

PhDr. Petr Šišák