Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie (KPE / 2PATO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 2PATO - Patopsychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení předmětu, aplikační možnosti, návaznost na příbuzné disciplíny, norma a normalita, odborná literatura.2. Základní psychické potřeby, psychická deprivace a subdeprivace, možnosti její nápravy.3. Psychologické aspekty péče o děti žijící mimo vlastní rodinu, ústavní péče.4. Náhradní rodinná péče, psychologické rodičovství.5. Rodina postiženého dítěte.6. Mentální postižení, rozdělení, charakteristické znaky a projevy.7. Tělesné a kombinované postižení u dětí, specifika ve vývoji, psychologická pomoc rodičům.8. Smyslově postižené děti, zvláštnosti psychického vývoje, problém integrace.9. Psychologické aspekty hospitalizace dítěte, děti chronicky a nevyléčitelně nemocné. Problematika bolesti a jejího zvládání u dětí. Dítě a smrt.10. Poruchy sociální adaptace, syndrom ADHD, etiologie, adaptace a náprava.11. Psychologické aspekty neuróz a psychosomatických onemocnění v dětském věku.12. Záchvatovitá onemocnění u dětí, specifika sociálního a osobnostního vývoje.13. Problematika zanedbávání, týrání a zneužívání dětí (syndrom CAN).14. Emoční poruchy u dětí a dospívajících. Dysharmonický vývoj osobnosti, příčiny a projevy závislostí. Sebevražednost.

Získané způsobilosti

Orientuje se v oblasti psychopatologie obecné a speciální.Ovládá základní znalost terminologie, zařazení psychických nemocí a poruch u dětí i dospělých.Zná základy psychoterapie, patologie rodiny.Dovede poskytnout laickou pomoc.

Literatura

Říčan., P., Krejčířová, D. Dětská klinická psychologie. Praha : Grda Publishing, 2006. Koluchová, J. et al. Přehled patopsychologie dítěte, I., II. Praha : SPN, 1989. MAREŠ, J. A KOL. Dítě a bolest. Praha : Avicenum Grada, 1997. MATĚJČEK, Z. ET AL. Náhradní rodinná péče: průvodce pro odborníky, osvojitele a pěstouny. Praha:Portál, 1999. Matějček, Z., Koluchová, J., Bubleová, V., Kovařík, J., Benešová, L. Osvojení a pěstounská péče. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-637-3.SOBOTKOVÁ, I. Pěstounské rodiny: jejich fungování a odolnost. Praha : MPSV, 2003. Matějček, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. 3. vyd. Praha: H+H, 2001. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2003. Dunovský, J., Matejček, Z., Dytrych, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha : Grada Publishing, 1995.

Požadavky

Student musí splnit níže uvedené požadavky, aby mu mohla být udělena klasifikace dle stanoveného klíče. Podmínkou pro připuštění ke zkoušce či zápočtovému testu je 80 % účast na seminářích, aktivní přístup a diskuse o probíraných tématech. Vlastní zkouška či zápočet bude probíhat formou písemné zkoušky.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

PhDr. Pavel Hurda, PhD.doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.