Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologická pomoc v krizi (seminář) (KPE / 2PKRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 2PKRS - Psychologická pomoc v krizi (seminář), Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuková a seminární témata:1. Vymezení pojmů - náročné, zátěžové, konfliktní, frustrační, deprivační životní situace.2. Krize - vymezení, identifikace, příčiny a typologie krizí.3. Průběh krize - precipitory a determinanty průběhu krize.4. Neformální pomoc v krizi - svépomoc a obranné mechanismy, efektivní a neefektivní copingové strategie, sociální opora.5. Formální pomoc v krizi - ABC model krizové intervence a překonání krize.6. Dítě v krizi - precipitory krize v dětství, projevy a důsledky krize v dětství, specifika krizové intervence u dětí.7. Dospívající v krizi - příčiny a problémy, specifika krizové intervence u dospívajících.8. Dospělý a senior v krizi - příčiny a problémy, jak pomáhat stárnoucím stárnout.9. Rodina v krizi - příčiny, typy, diagnostika krize v rodině, řešení a intervence.10. Specifické znaky krizové intervence - mýty o krizové intervenci, právní aspekty krizové intervence.

Získané způsobilosti

Seznámení s problematikou krize u člověka a porozumění problematice vzniku, průběhu, terapie (intervenci) krize. Osvojení základních informací a postupů zvládání životních krizí člověka.

Literatura

ŠPATENKOVÁ, N. a kol. Krize - psychologický a sociologický fenomén. Praha: Grada, 2004. Vodáčková, D. a ko. Krizová intervence. Kastová, V. Krize a tvořivý přístup k ní. Praha: Portál, 1999.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: min. 80% účast na seminářích, v případě blokové výuky je účast na blocích povinná, splnění podmínek zápočtového testu s minimem 51%Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Bohumil Koukola, CSc.PhDr. Petr Šišák