Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová psychologie (KPE / 2PSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 2PSV - Vývojová psychologie, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické otázky vývojové psychologie: předmět a cíle vývojové psychologie, historický nástin, zákonitosti a činitelé psychického vývoje, obecné znaky psychického vývoje, vývojové mezníky a vývojové krize, mechanismy zrání a učení, vývojové modely, periodizace.2. Metody vývojové psychologie: pozorování, explorační experimentální metody, projektivní metody, psychologický rozbor produktů činnosti, druhy výzkumu a strategie, výzkum průřezový a longitudinální.3. Teorie psychického vývoje: nativistické a enviromentalistické, teorie konvergence, interakcionistické, teorie kognitivního a morálního vývoje, Eriksonovo pojetí vývojových etap, teorie Piageta, Brunera a Vygotského.4. Období dětství: prenatální a novorozenecké, kojenecké a batolecí, období věku předškolního a školního, vývoj tvořivosti.5. Období dospívání - pubescence: vývojové etapy, vulkanismus a mechanismus kyvadla, osobnostní, emoční a sociální vývoj, vývoj myšlení, inteligence.6. Období dospívání - adolescence: identita, vývojové změny osobnostní, emoční a sociální vývoj, vývoj myšlení a inteligence, vývojové úkoly a rozpory, sekulární akcelerace a psychosociální moratorium.7. Období dospělosti: vývojové etapy a úkoly, identita, rodičovská a profesní role, životní cíle, partnerství a životní perspektiva, krize středního věku.8. Období stáří: vývojové úkoly a problémy ve stáří, tělesné a psychické změny, aspekty stárnutí, umírání, smysl života a naplnění, celoživotní bilance a příprava na smrt.TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍCH PRACÍ1. Kognitivně vývojový přístup v psychologii.2. Piagetova teorie vývoje poznávání.3. Piagetova stadia kognitivního vývoje.4. Teorie kognitivního vývoje podle Brunera.5. Vygotského teorie kognitivního vývoje.6. Sociabilita v dětství.7. Připoutání v dětství.8. Privace připoutání v dětství.9. Interkulturní rozdíly ve výchově dětí.10. Teorie sociálního učení.11. Vývojové úkoly a rozpory v adolescenci.12. Vývoj identity podle Marcii.13. Vývoj játství.14. Sociální vývoj v adolescenci.15. Raná a střední dospělost.16. Rodina a vztahy v dospělosti.17. Analýza průřezových a longitudinálních výzkumů.18. Analýza produktů lidské činnosti.19. Devět věků lidského života podle Eriksona, jejich význam a smysl.20. Stáří, celoživotní bilance a příprava na smrt.Doporučení:Pro vypracování seminární práce je také možno využít časopis Psychologie Dnes, sborníky PdF a FF OU, obhájené bakalářské a diplomové práce.Poznámky:Ke studiu je vhodné požívat publikace:1. Hartl, P. - Hartlová, H. : Psychologický slovník. Praha : Portál 2000.Klimeš, L. : Slovník cizích slov. Praha : SPN 1981.2. K vypracování seminární práce postupujte podle přílohy č. 1 k přednášce P8.

Získané způsobilosti

- Osvojuje si znalost hlavních vývojových konceptů v psychologii.- Student získává schopnost porozumět zákonitostem a mechanismům vývoje v rámci periodizace lidského života.- Kompetence - adekvátní posuzování vývojového stadia konkrétního jednotlivce.- Znalosti metod vývojové psychologie a výzkumných strategií.- Reflektuje získané znalosti v rámci v pedagogické činnosti.

Literatura

ŠIMÍČKOVÁ-ČÍŽKOVÁ, J. a kol. Přehled vývojové psychologie. Olomouc : UP, 2003. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha : Grada, 1998. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie: dětství, dospělost, stáří. Praha : Portál, 2000. MACEK, P. Adolescence. Praha : Portál, 1999. ŘÍČAN, P. Cesta životem. Praha : Portál, 2004. Orvin, G. H. Dospívání. Praha: Grada, 2001. Hill, G.:. Moderní psychologie. Praha: Portál, 2004. Šimíčková-Čížková, J. Poznávání duševního života člověka. Olomouc: UP, 3. vyd., 2003. Janoušek, J., Hoskovec, J. Štikar, J. Psychologický výkladový atlas. Praha: UK, 1993. Atkinson, R. L. a kol. Psychologie. Praha: VP, 2003. Ferjenčík, J. Úvod do medodologie psychologického výzkumu. Praha:Portál, 2000. VAŠUTOVÁ, M. Vývojová psychologie. Ostrava : PdF OU, 2003. PAVLAS. I., VAŠUTOVÁ, M. Vývojová psychologie I. Ostrava : PdF OU, 1999. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie I. Dětství a dospívání. Olomouc : UP, 2003. Kohoutek, R. Základy užité psychologie. Brno: Cerm, 2002. Paulík, K. Základy vývojové psychologie. Ostrava : PdF OU, 2005.

Požadavky

Zvládnutí teoretických základů vývojové psychologie a znalosti klíčových pojmových kategorií a mechanismů vývoje člověka. 1. Student vypracuje seminární práci v rozsahu 3-5 stran A4, s využitím dvou monografií. Podstatnou část textu bude prezentovat na semináři. Předpokládá se aktivní zapojení v diskusi a pravidelná účast na seminářích.2. Zápočet bude udělen na základě absolvování písemného zápočtového testu z vybraných klíčových pojmových kategorií. Po jeho vyhodnocení bude následovat ústní rozprava.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Pavel Hurda, PhD.

Vyučující

PhDr. Pavel Hurda, PhD.