Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sexuální výchova (KPE / 2SEXV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 2SEXV - Sexuální výchova, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sexualita člověka: související pojmy (sex, rozmnožování člověka, další role sexu, zařazení sexu do hierarchie potřeb), historie sexuality od nejstarších období po dnešek, názory na sexualitu různých kultur.2. Individuální vývoj sexuality člověka: Fredovo stadium vývoje, sexualita předškolního věku, mladšího školního věku, sex v dospívání, v adolescenci, v partnerském vztahu, ve zralé dospělosti, ve stáří, nejčastější dotazy dětí na oblast sexu.3. Sexuální zralost: u mužů a žen - gender specifika, změny tělesné, psychické, obohacení života o dimenzi sexuality.4. Antikoncepce: regulování lidské populace, současné možnosti antikoncepce, praktické rady, využití.5. Panenství a panictví: legislativa, zahájení sexuálního života, důsledky pro další život a ovlivnění struktur osobnosti, manželství a sex, sex a móda, vlivy sexuálních projevů na veřejnosti.6. Zrození dítěte: těhotenství, porod, poporodní události, sexualita tohoto období, emocionální vyladění rodiny na očekávání nového potomka.7. Zamilovanost a partnerské vztahy: rozdíly mezi zamilovaností a trvalým partnerským vztahem, sexuální výběr partnera, rizikové faktory partnerství (rozdíly nároků na rodinu, transkulturální problémy, zdraví, preferenční cíle partnerů), partnerská tolerance, důvěra, spolehlivost.8. Rodina: funkce rodiny z hlediska sexuality, historický přehled rodinného soužití různých kultur, naše dědictví rodinných vztahů, model rodiny, příbuzenské vazby, genetika rodiny, nemoc a sexualita.9. Sexualita a náboženství: pojetí sexuality v křesťanství (bible), mnohoženství, přírodní kultury, náboženské sekty.10. Syndrom vyhoření v partnerství, vyletění potomků z hnízda, rodiče, prarodiče, rozvodovost, dopad rozvodu na mezilidské vztahy.11. Sexualita člověka jako prostředek k dosažení plnohodnotného života: individuální prožívání sexuality, navazování sexuálních kontaktů, místo sexuality v životě člověka.12. Sexuální úchylky, deviace: tolerované sexuální chování, homosexualita, sexuální chování ohrožující (pedofilie, pederastie, masochismus, sadismus, ohrožování mravní výchovy mládeže, sexuální zneužívání dětí, pornografie).13. Terapeutické možnosti a reparace sexuální problematiky dětí: rozpoznání odchylného sexuálního chování dětí od očekávaného vývoje, hranice sociální nebezpečnosti, nápravná opatření.

Získané způsobilosti

Výuka sexuální výchovy na základní školeZnalosti psychiky žáků přijímajících tuto informaciUmění odpovídat na problematické otázky sexualityPříprava žáků na partnerské vztahy a rodičovství

Literatura

Pondělíčková-Mašlová, J. O sexualitě a partnerských vztazích. Praha: Galén, 2005. Máchová, J. Reprodukční zdraví v dospívání. Praha: H+H, 2005. Kratochvíl, S. Sex jako obohacení života. Praha: Grada, 2005. WEISS, P. a kol. Sexuologie. Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2492-8.ZVĚŘINA, J. Sexuologie (nejen) pro lékaře. CERM, 2003. ISBN 80-7204-264-5.

Požadavky

Podmínky udělení zápočtu: minimální účast na cvičení (semináři) 5x za semestr, odevzdání a prezentace seminární práce v rozsahu 2 - 4 stran, splnění podmínek písemného testu s minimem úspěšnosti 50-ti %.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body Zkouška Zkouška Zápočet (alfabetická stupnice) (číselná stupnice)91-100 A 1 započteno81-90 B 1,5 započteno71-80 C 2 započteno61-70 D 2,5 započteno51-60 E 3 započteno0-50 F 4 nezapočteno

Garant

PhDr. Petr Šišák

Vyučující

PhDr. Petr Šišák