Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociálně psychologický výcvik (výcvik) (KPE / 2SPVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / 2SPVY - Sociálně psychologický výcvik (výcvik), Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretická východiska sociální psychologie: teoretické směry, metodologie, cíle a možnosti praktických sociálních dovedností.2. Umění jednání s lidmi, psychologie obchodních dovedností, zapojení smyslových vjemů v komunikaci, věkové rozdíly, role a posice dítěte v rodině vzhledem ke komunikaci.3. Sociální a emocionální inteligence: komparace schopností a dovedností jedince vzhlede k inteligenci, ukázky diagnostiky a praktického využití.4. Funkční vztahy sociální psychologie: fylogenetický vývoj sociálních vztahů, komunikační percepce, socializace, sociální zařazení jedince, prosociální chování, zátěžové situace, sociální struktura.5. Utváření sociálních dovedností: normy, konformita, postoje, ideologie státu a sociálních skupin, sociální kognice, postoje, mýty a předsudky: percepce sociální reality, empatie, afiliace, chování pasivní, agresivní a asertivní, postoje, mýty a předsudky v lidském vědomí, stereotypy, persuase.6. Komunikace neverbální a verbální: řeč těla, charakteristika nonverbálních projevů, mimika, gestika, haptika, posturologie a proxemika, jazyk a vedení dialogu, komunikační styly, řečnické triky, konstruktivní hádka, manipulativní chování a zdravé sebeprosazování.

Získané způsobilosti

Zlepšení komunikačních dovedností pro pomáhající profese za účelem vyšší efektivity sociálních dovedností.

Literatura

Krech, Crutchfield, Ballachey. Člověk v spoločnosti. Bratislava, 1968. Goleman, D. Emoční inteligence. Praha : Columbus, 1997. Čížková, J. Přehled sociální psychologie. Olomouc, 2001. Hartley, M. Řeč těla v praxi. Praha: Portál, 2003. Výrost, J., Slaměník, I.:. Sociální psychologie. Praha: ISV, 1997.

Požadavky

100% účast na seminářích blokové výuky, aktivní přístup, diskuse o probíraných tématech. Písemný test reprezentující znalost předmětu.Student musí splnit požadavky tak, aby mu mohly být přiděleny body a z nich vyplývající klasifikace dle níže uvedeného klíče. Body______Klasifikace zkouška____Klasifikace zápočet 91 - 100____________1_________________započteno71 - 90_____________2_________________započteno51 - 70_____________3_________________započteno0 - 50______________4________________nezapočteno

Garant

PhDr. Jan Svoboda

Vyučující

PhDr. Jan SvobodaPhDr. Petr Šišák